Duurzaam Bloemendaal
Om ook toekomstige generaties een leefbare aarde te bieden, moeten we alles in het werk stellen om klimaatverandering te beperken. Daarom hebben bijna alle landen in 2015 in Parijs het klimaatakkoord ondertekend. Afgesproken is dat de temperatuur wereldwijd niet meer dan 1,5°C mag stijgen. Ook Bloemendaal heeft het Parijs-akkoord ondertekend. Alle woningen moeten in 2050 van het gas af zijn.
Bloemendaal zet stappen
Bloemendaal Zet Stappen inspireert en helpt inwoners van Overveen, Bloemendaal, Aerdenhout, Vogelenzang en Bennebroek bij het verlagen van hun energierekening en het toekomstbestendig maken van hun woning. Blijf op de hoogte en abonneer u op de nieuwsbrief en lees de duurzaamheidskrant.
Heeft u vragen op het gebied van duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing of energie opwekken? Kijk voor informatie en handige tips op de website van Duurzaam Bouwloket. Hier ziet u ook of er subsidies beschikbaar zijn.
Elke woning verschilt en heeft een aanpak op maat nodig. De Huizenaanpak uit Haarlem levert vakmensen om uw woningwensen te vervullen.
In 2021 moet Gemeente Bloemendaal net als iedere gemeente een Transitievisie Warmte opstellen. In die visie staat wat de alternatieven voor aardgas zijn en hoe en wanneer dorpen/wijken aardgasvrij(er) gemaakt kunnen worden. 427 inwoners hebben een vragenlijst ingevuld over wonen zonder aardgas. Deze inbreng gebruiken we voor het opstellen van de Transitievisie Warmte. Lees de resultaten van de enquête.
Grootschalige duurzame energie opwekken
Om doelen uit het Klimaatakkoord te realiseren hebben overheden, inwoners, bedrijfsleven, netbeheerders, energiecoöperaties en maatschappelijke organisaties elkaar nodig. Samen maken we gebruik van de kracht van zon en wind op het land. Deze zoektocht is op 22 april vastgelegd in een concept – Regionale Energie Strategie (RES) voor energieregio Noord-Holland Zuid. De energieregio verwacht de komende tien jaar de opwek van zonne- en windenergie bijna te verviervoudigen: van 0,7 TWh nu naar 2,7 TWh in 2030. Het is een eerste stap op weg naar definitieve keuzes voor locaties van duurzame elektriciteit en warmte.
Hernieuwbare energie opwekken; wat en waar?
Gemeente Bloemendaal is onderdeel van de Energieregio Noord-Holland Zuid en deelregio IJmond & Zuid-Kennemerland. Samen met maatschappelijke organisaties, inwoners, belanghebbenden, raadsleden en provincie is gekeken waar we hoeveel hernieuwbare energie (wind- en zonne-energie) kunnen opwekken. Energietransitie houdt immers niet op bij de gemeentegrens. Daarbij is rekening gehouden met leefbaarheid, natuur en landschappen.
Zon op daken en grote parkeerterreinen
Tijdens een avond in februari in Bloemendaal over de RES onderzochten de deelnemers de bouwstenen die voor eventuele opwek van hernieuwbare energie kunnen worden ingezet. In de concept-RES zijn de uitkomsten van alle bijeenkomsten verwerkt. In onze regio IJmond/Zuid-Kennemerland liggen voor zonne-energie de meeste kansen op en langs de grote industrieterreinen, infrastructuur, én op daken van grote parkeerterreinen. Het duingebied wordt ontzien. Ook onderzoeken we wat de alternatieve bronnen voor aardgas zijn. Deze gegevens vormen de basis voor de Transitievisie Warmte die alle gemeenten uiterlijk eind 2021 moeten hebben opgesteld.
Hoe verder?
De concept-RES wordt de komende tijd aangescherpt met de reacties van de deelnemers aan de bijeenkomsten en de wensen en bedenkingen van de gemeenteraden. In september haalt het college de wensen en bedenkingen van de raad op. Dit omdat het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) de komende tijd alle RES’en doorrekent met de vraag of alle plannen gezamenlijk voldoende duurzame energie opwekken. Die informatie van het PBL kan de raad meenemen bij het opstellen van eventuele wensen en bedenkingen in september. Aan het eind van het jaar worden de zoekgebieden verder onderzocht. Hier worden inwoners, energiecoöperaties, experts, ondernemers en maatschappelijke organisaties bij betrokken.
Meer informatie
Lees de concept-RES Noord-Holland Zuid
De RES op film:
Samen naar een aardgasvrije toekomst
Wat kunnen we zélf doen om de CO2 uitstoot te verminderen? Afwachten is niet nodig. Begin bijvoorbeeld nu al met het verbeteren van het energielabel van uw huis door uw woning goed te isoleren of zonnepanelen te plaatsen. Hiervoor kunt u terecht bij Duurzaam Bouwloket.
Heeft u een duurzaam idee en zoekt u hierbij ondersteuning in de vorm van kennis, kunde, menskracht of een financiële bijdrage? Plaats uw initiatief dan op BloemendaalSamen.nl
De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) geeft u een tegemoetkoming bij de aankoop van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels.
Meer informatie over subsidies voor duurzame maatregelen vindt u op de website van het Duurzaam Bouwloket
Alles over energie en milieu in het dagelijks leven. MilieuCentraal helpt duurzame keuzes te maken. Onafhankelijk, betrouwbaar en praktisch.
Door afval op de juiste manier te scheiden dragen we bij aan iets moois: een waardevolle en leefbare omgeving voor onszelf, onze kinderen en kleinkinderen.