Water in kelder
Er zijn verschillende manieren om een kelder waterdicht te maken. Welke methode geschikt is, hangt af van hoe het water de kelder binnenkomt. U moet eerst uitzoeken of het echt om grondwater gaat. Als u zeker weet dat het grondwater is, kunt u de volgende maatregelen overwegen:
Ventilatie
Zorg voor goede ventilatie in de kelder. Hierdoor blijft de luchtvochtigheid laag en is er minder kans op bijvoorbeeld schimmel. Gebruik ventilatieroosters die hoger zitten dan het maaiveld (de grond). Houd de roosters schoon en plaats eventueel extra roosters in deuren of mechanische ventilatie.
Inrichting kelder
Kies een vloer van materiaal dat tegen vocht kan, zoals een zwevende vloer. Gebruik geen hout of tapijt. Bewaar geen spullen zoals papier, schilderijen of kleding in een vochtige kelder. Zet meubels van de muur en eventueel op blokken. U kunt ook een pomp installeren op het laagste punt in de kelder, om water weg te pompen.
Scheuren in de muur of in de vloer dichten
Controleer het volgende:
- Komt het grondwater binnen via scheuren in de muur of vloer of door de gaten voor leidingen?
- Is er een leiding niet goed afgesloten?
- Sluiten de muren niet perfect aan op de vloer?
- Maak de scheuren dan dicht met een vochtwerend middel of snel uithardende mortel. Dit werkt alleen als de kelder verder waterdicht is
Een scheur kunt u het beste dichten in een droge periode. Maak de scheur schoon en gebruik snelcement (zoals Cebar poeder).
Blijft de locatie het hele jaar nat? Dan kunt u ook proberen het droge poeder van snelcement in de scheur te stoppen. Het poeder zwelt vanzelf door het vocht. Deze methode werkt alleen bij een lage waterdruk. Bij diepe kelders werkt het mogelijk niet. Bekijk de meetpunten van de grondwaterstanden bij u in de buurt
Let op: scheuren ontstaan meestal doordat uw huis een beetje is verzakt. Als uw huis steeds een beetje verzakt, kunnen er nieuwe scheuren ontstaan en moet u opnieuw maatregelen nemen.
Vochtige poreuze plekken: injecteren of coating
Komt het grondwater naar binnen via poreuze plekken in de muur of de vloer? Dan kunt u deze plekken waterdicht maken door ze te laten injecteren met een vochtwerende middel. Als dit niet genoeg effect heeft, kunt u overwegen om de hele kelderconstructie (vloer en alle wanden) te injecteren tot boven het maaiveldniveau. Als de vochtplekken weg zijn, kunt u de muren afwerken.
Een andere optie, is het aanbrengen van een speciaal vochtwerend product aan de binnenkant of buitenkant van de muren of vloer. Voorbeelden van deze producten zijn een mortel, een coating of spuitbeton. We noemen dit 'renovatieproducten'. De keuze voor het product hangt af van het materiaal waar uw kelder of souterrain van is gemaakt (baksteen, beton). Een waterdichte coating kan aan de binnenkant of aan de buitenkant worden aangebracht.
Aan de buitenkant betekent het dat de kelder moet worden uitgegraven. Dit kan alleen bij een vrijstaand huis of samen met de buren.
Aan de binnenkant hoeft er niet te worden gegraven, maar hoge waterdruk kan de coating kapot drukken. Ook mag u bij een coating de binnenkant niet meer beschadigen, bijvoorbeeld met schroeven en spijkers.
Herhalen van injecteren kan nodig zijn
Soms moet u meerdere keren injecteren om de muur of vloer waterdicht te maken. Dit komt omdat de kwaliteit van de stenen of het beton onbekend is. Zorg dat er geen ander water de kelder binnenkomt. Vraag een deskundige om advies over injecteren of coating, vooral als de kelder niet waterdicht gebouwd is. Soms is er nog meer nodig om de kelder te gebruiken. Bijvoorbeeld geïsoleerde voorzetwanden en goede ventilatie.
Geen waterdichte kelder: bak-in-bak
Als uit het onderzoek blijkt dat de kelder niet waterdicht is aangelegd, of als er grote scheuren zijn, kunt u overwegen een waterdichte betonnen bak in de kelder te laten plaatsen. Dit wordt ook wel een bak-in-bak constructie genoemd. Dit geeft de meeste zekerheid dat er geen water meer binnenkomt. De bovenkant van de bak moet ruim boven de hoogste grondwaterstand komen. Dit is de duurste en meest ingrijpende oplossing. Er moet van tevoren goed worden onderzocht of uw huis sterk genoeg is voor deze constructie.
Kelder dichtmaken
Als u de kelder niet gebruikt, kunt u hem eventueel dichtmaken om te voorkomen dat vocht naar boven optrekt. Bekijk hiervoor de adviezen over maatregelen bij water in kruipruimtes
Grondwater verlagen is meestal geen goede optie
Het verlagen van de grondwaterstand met drainage is meestal geen goede oplossing voor kelders. De grondwaterstand moet dan lager worden dan de keldervloer. Dat is vaak veel lager dan normaal, wat schade kan veroorzaken. In gebieden met klei- en veengrond, kan de grond gaan zakken als het grondwater te laag komt. Dit kan schade aan uw huis of dat van de buren veroorzaken. Als uw huis, of dat van de buren, op houten palen staat, mag het grondwater niet lager komen dan het funderingshout, omdat het anders gaat rotten. Dat geeft ook weer schade aan uw huis.
Controleer in het bouwarchief van de gemeente welk soort fundering uw huis heeft. Verlaag het grondwater niet meer dan -90 centimeter onder de begane grondvloer.
Zelf aan de slag tegen vocht- en grondwateroverlast?
Bekijk eerst het stappenplan voordat u actie onderneemt.