Water in kruipruimte

Zoek eerst naar de oorzaak van vochtoverlast in de kruipruimtes, voordat u een oplossing zoekt. Als u zeker weet dat het door grondwater komt, kunt u de volgende maatregelen overwegen:

Water in de kruipruimte accepteren

Woont u in een huis dat na 1992 is gebouwd? Dan zijn de vloeren en muren meestal goed waterdicht gebouwd en zal het water in de kruipruimte niet voor vocht in de woonruimtes zorgen. Als het water onder de vloer en isolatie blijft en niet omhoog komt, is het meestal geen probleem als er water in de kruipruimte staat. 
Oudere woningen kunnen last hebben van water in de kruipruimte, vooral als de begane grondvloer van hout is. Vochtige lucht uit de kruipruimte kan via de houten vloer naar boven komen. Ook kunnen oude muren poreus zijn, waardoor water vanuit de kruipruimte in de muur omhoogtrekt. Als er korte tijd water in de kruipruimte staat, bijvoorbeeld na veel regen, is dat meestal niet erg. Pas als er altijd water in de kruipruimte staat, kan dit problemen geven. 

Ventilatie verbeteren

Ventilatie is belangrijk om de luchtvochtigheid in de kruipruimte te verlagen. Zo trekt er minder vochtige lucht omhoog naar de woonruimte. Controleer of de ventilatieroosters van de kruipruimte naar buiten open staan en aan de buitenkant vrij zijn. Soms raken de rooster verstopt door gras of planten. U kunt ook extra ventilatieopeningen laten plaatsen. Een goede richtlijn is 4 ventilatieroosters aan de voorzijde en 4 aan de achterzijde van het huis. Alléén betere ventilatie lost het probleem niet op. Maar het helpt wel in combinatie met andere maatregelen, zoals drainage of het afsluiten van de bodem met isolatiemateriaal.

Bodemafsluiter in de kruipruimte

Als de kruipruimte vochtig is door hoge grondwaterstand, kan een bodemafsluiter helpen. Dit is een laag die op de bodem van de kruipruimte wordt gelegd. U kunt kiezen uit verschillende materialen, zoals isolatieparels (polystyreen), schuimbeton of schelpen. Deze laag voorkomt dat water in de kruipruimte verdampt, waardoor de luchtvochtigheid omlaag gaat. De isolatieparels helpen ook tegen kou. 

U kunt ook een waterdicht folie in de kruipruimte leggen om te voorkomen dat vochtige lucht in de vloer kan trekken. Dit zorgt ervoor dat de vloer niet kan rotten. Het is belangrijk dat de vloer in goede staat is als u het folie aanbrengt. Het plaatsen van folie wordt vaak gecombineerd met de aanleg van vloerisolatie, wat energiebesparend is. Voor vloerisolatie kunt u in sommige gevallen subsidie krijgen van de overheid. Als u kiest voor versterkt folie, dan moet het tot boven de hoogste waterstand worden aangebracht. Bij folie of schuimbeton moet u zeker weten dat er geen ander water de kruipruimte in kan lopen. Het water kan daarna namelijk niet meer via de bodem weg.

Ophogen van de kruipruimte

Als de kruipruimte te diep is, bijvoorbeeld doordat de bodem gezakt is, kunt u deze ophogen met zand of schelpen. Zorg er wel voor dat de kruipruimte diep genoeg blijft, zodat hij bereikbaar blijft voor onderhoud aan leidingen.

Drainage aanleggen langs de woning

Drainageleidingen zijn buizen met gaatjes, die onder de grond worden aangelegd. Ze voeren het te veel aan grondwater af naar het oppervlaktewater (sloten, meren, rivieren) of de riolering. Drainage kan helpen de grondwaterstand te verlagen, maar het lost vochtproblemen vaak niet helemaal op. Hiervoor zijn bouwkundige maatregelen nodig, die het vocht in huis tegenhouden. Als u drainage aanlegt, moet u oppassen dat de grondwaterstand niet te ver zakt. In gebieden met klei en veen, kan de grond gaan zakken als het grondwater te laag komt. Dit kan schade aan uw huis of dat van de buren veroorzaken. 

Als uw huis, of dat van de buren op houten palen staat, mag het grondwater niet lager komen dan het funderingshout, omdat het anders gaat rotten. Dat geeft ook weer schade aan uw huis. Controleer in het bouwarchief van de gemeente welk soort fundering uw huis heeft. Verlaag het grondwater niet meer dan tot -90 centimeter onder de begane grondvloer.

Waarschuwing:

Zelf aan de slag tegen vocht- en grondwateroverlast?

Bekijk eerst het stappenplan voordat u actie onderneemt.