Vocht- en wateroverlast door grondwater

Vocht- en wateroverlast in uw huis of in de tuin is een vervelend probleem. Dit kan mogelijk komen door grondwater, maar dat is niet altijd de oorzaak.

Oorzaken vocht- en wateroverlast

Vocht- en wateroverlast komt niet alleen door grondwater. Andere oorzaken kunnen zijn: lekke waterleidingen, regenpijpen of afvoerleidingen. Ook kan regenwater vanaf de tuin of het terras naar het huis stromen. Regenwater kan via kelderramen en ventilatieroosters naar binnenkomen, of door de muren van het huis dringen. Daarnaast kan binnen vocht ontstaan door koken of het drogen van de was binnen, vooral als er weinig is geventileerd.
Het is belangrijk om eerst de oorzaak van vocht in huis te vinden. Daarna kunt u de juiste oplossing zoeken. Lees meer over oorzaken van wateroverlast

Wie is verantwoordelijk?

De gemeente is verantwoordelijk voor het grondwater in de openbare ruimte. In Nederland proberen gemeenten het grondwater op een diepte van ongeveer -0,7 meter onder de grond te houden. Dit lukt niet altijd, omdat grondwater moeilijk te regelen is en omdat het afhangt van hoeveel regen er valt.

Iedereen is zelf verantwoordelijk voor het grondwater op zijn eigen grond. U moet dus zelf maatregelen nemen bij problemen met grondwater en zorgen dat ruimtes die onder de grond liggen (een kelder of souterrain) waterdicht zijn. De kosten hiervoor moet u zelf betalen.

Wat doet de gemeente voor grondwaterbeheer?

De gemeente Bloemendaal meet de grondwaterstand met meer dan 100 buizen in de grond, verspreid over de hele gemeente. Zo kan de gemeente zien of het water te hoog of te laag is. Als dat vaak gebeurt, kan de gemeente iets doen. Wilt u weten hoe hoog het grondwater bij u in de buurt is? Bekijk dan de kaart met meetpunten
De gemeente houdt aan de hand van meldingen ook bij waar mensen last hebben van waterproblemen.

Als het water te hoog of te laag blijft, kan de gemeente speciale buizen aanleggen. Deze leidingen zorgen ervoor dat bij te veel grond- of regenwater, het water sneller weg kan stromen. Dit noemen we drainage. Bij droogte zorgen de buizen ervoor dat er juist water bijkomt uit sloten en kanalen. Dit noemen we infiltratie. Dit helpt om te voorkomen dat houten palen onder huizen gaan rotten of dat huizen gaan verzakken.

De gemeente kiest deze oplossingen op basis van jarenlang onderzoek naar de plekken met problemen. De oplossing hangt ook af van het geld dat de gemeenteraad beschikbaar stelt. De gemeente is bezig om meer van deze buizen aan te leggen, omdat het klimaat sterk verandert.