Bouwen en verbouwen, omgevingsvergunning
- De omgevingsvergunning is een vergunning voor bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu
- U kunt zelf via de vergunningencheck op het Omgevingsloket(Verwijst naar een externe website) controleren of u een omgevingsvergunning nodig heeft
- Wilt u weten of uw (bouw)plan past in het omgevingsplan of al dit niet het geval is, het college toch medewerking kan en wil verlenen? Doe een aanvraag via het Omgevingsloket(Verwijst naar een externe website)
Langere beslistermijn omgevingsvergunning
Op dit moment hebben wij veel aanvragen voor omgevingsvergunningen te verwerken. Dit betekent dat we de beslistermijn van reguliere omgevingsvergunningen het komende halfjaar in veel gevallen gaan verlengen van 8 naar 14 weken. Aanvragers van deze omgevingsvergunningen stellen we hiervan ook persoonlijk van op de hoogte.
Voor de volgende werkzaamheden heeft u een vergunning nodig:
Het kan zijn dat uit de vergunningcheck blijkt dat u geen vergunning nodig heeft.
De Wet Natuurbescherming
Bij werkzaamheden aan en rond het huis kan de Wet Natuurbescherming van kracht zijn, die planten en dieren beschermt.
Lees meer natuurbescherming op de website van de provincie Noord-Holland(Verwijst naar een externe website)
Beoordeling van stikstofeffecten: intern salderen vergunningplichtig
De Raad van State heeft op 18 december 2024 een belangrijke uitspraak gedaan over stikstofeffecten. De uitspraak zegt dat intern salderen (het verplaatsen van stikstofemissies binnen een project) vanaf nu altijd vergunningplichtig is. Dit betekent dat het niet meer toegestaan is om intern salderen te gebruiken in de voortoets van een project. De voortoets mag alleen nog kijken naar de invloed van het geplande project zelf.
De uitspraak geldt voor zowel nieuwe als lopende vergunningsaanvragen. Als na 1 januari 2020 activiteiten zijn begonnen waarvan eerst werd gedacht dat ze geen vergunning nodig hadden door intern salderen, moet nu controle plaatsvinden of een natuurvergunning nodig is. Er geldt een overgangsperiode van 5 jaar (tot 1 januari 2030) om te bepalen of de activiteit een vergunning of vergunningaanpassing nodig heeft.
Dit geldt ook voor activiteiten die eerder een zogenoemde 'positieve weigering' hebben ontvangen. Dit houdt in dat eerst besloten is dat een vergunning niet nodig was. Ook voor deze gevallen geldt het nieuwe toetsingskader en de overgangsperiode van 5 jaar.
Heeft u vragen op het gebied van duurzaam (ver)bouwen, energiebesparing of energie opwekken? Kijk voor informatie en handige tips op de website van Duurzaam Bouwloket(Verwijst naar een externe website). Hier ziet u ook of er subsidies beschikbaar zijn. Elke woning verschilt en heeft een aanpak op maat nodig. De Huizenaanpak (Verwijst naar een externe website)uit Haarlem levert vakmensen om uw woningwensen te vervullen.
De uiteindelijke legeskosten zijn afhankelijk van uw bouwaanvraag. Bespreek deze met een medewerker van Bouw- en woningtoezicht