Samenstelling Adviesraad Wmo en Jeugd
Jolanda Dam, voorzitter
‘In het dagelijks leven train ik publieke inkopers en adviseer ik gemeenten en zorgaanbieders over inkoop en aanbesteden. Bij een aanbesteding worden vraag en aanbod op elkaar afgestemd. Dat blijkt elke keer weer een uitdagende opgave. Zeker wanneer het over de Wmo en Jeugdzorg gaat. De verschillende belangen kunnen botsen en het zorglandschap is versnipperd. Dat maakt de toegankelijkheid complex.
Wanneer je zorg of ondersteuning nodig hebt, wil je geen energie verspillen aan uitzoeken hoe iets zit, waar je terecht kunt, of wat je mag verwachten. Er kan veel, tegelijkertijd is er ook veel onduidelijk. Dat vind ik een struikelblok en daar wil ik iets aan doen. Dat wil ik samen met de adviesraad én met u. Voor mij is het belangrijk dat de stemmen van zorgcliënten binnen onze gemeente worden gehoord. Als adviesraad kunnen wij uw stem laten horen. Zullen we samen stoppen met praten over en starten met bijdragen aan?’
Margriet van Andel, lid en penningmeester
Als (kinder)fysiotherapeute ben ik bijna 40 jaar werkzaam geweest in de gezondheidszorg. Mijn aandacht is daarbij altijd gericht geweest op “heel de mens”. De huidige ontwikkelingen in de richting van preventie, positieve gezondheid en maatwerk op het gebied van de hulpverlening hebben dan ook mijn sterke interesse.
Als mantelzorger kwam ik in aanraking met de niet altijd even duidelijke weg naar de toegang tot de voorzieningen binnen het sociaal domein. Ik heb gemerkt dat ik door deel uit te maken van de Adviesraad Wmo en Jeugd iets wezenlijks kan bijdragen aan het sociaal beleid van de gemeente Bloemendaal.
Cees Sieswerda, lid
Burgemeester en wethouders en beleidsmedewerkers van de gemeente Bloemendaal doen hun uiterste best om de ingewikkelde regels van het Sociaal Domein om te zetten in hanteerbare beleidsregels. Daarom is het goed om hen – mede vanuit mijn eigen ervaringen en expertise - te vragen of op te merken: "Hebben jullie daar wel aan gedacht?"
Anne Gelderloos-Tuinstra, lid
'Na mijn werkzame leven wilde ik graag iets oppakken waar de ‘scharnierrol’ die ik graag invul, goed tot zijn recht komt. Zo ben ik zowel gemeentelijk als landelijk betrokken geraakt bij het brede sociale domein.
Het is belangrijk om niet alleen over degenen om wie het gaat te praten, maar met hen. Eén van aansprekendste mogelijkheden is om als Adviesraad Wmo en Jeugd bij relevante organisaties in onze gemeente op bezoek te gaan om zo van elkaar te kunnen leren en elkaar te inspireren.'
Esther Verstraaten, lid
Met mijn studie Sociale Zekerheidskunde en ruim 25 jaar ervaring in het Human Resources werkveld heb ik veel kennis opgebouwd over het Sociaal Domein. Mijn specifieke aandacht gaat uit naar inclusie en toegankelijkheid. Ook mijn eigen ervaringsdeskundigheid, een breed netwerk en contact met de achterban spelen een rol. Met veel plezier en soms een kritische noot, hoop ik op meer bewustwording, aandacht en verbetering voor steeds complexer wordende vraagstukken omtrent zorg, welzijn en hulpmiddelen.
Ria van Beemen, lid
'Tot mijn pensionering werkte ik als belangenbehartiger van (ex-)cliënten in de geestelijke gezondheidszorg. Vanuit cliëntenperspectief meedenken en meepraten over beleid - en de uitvoering daarvan - is wat mij betreft essentieel voor het leveren van goede zorg. Als mantelzorger voor mijn man heb ik te maken met de Wmo en volg ik de ontwikkelingen in het Sociaal Domein met grote interesse. In de adviesraad Wmo en Jeugd hoop ik, gebruikmakend van mijn contacten en ervaringsdeskundigheid in de ggz en mijn ervaring als mantelzorger, een substantiële bijdrage te leveren.'
Marchel-Wim van Dongen, lid
‘Mijn geloof in de kracht van de natuur, passie voor design en liefde voor mensen, heeft mij al vroeg doen besluiten om landschapsarchitect te worden. Wat is er mooier dan het maken van plekken die inclusief zijn en bijdragen aan een blijere en gezondere wereld? Dit kan echter alleen door het inclusief op te pakken. In deze snel veranderende wereld is het de uitdaging het grotere plaatje, de samenhang der dingen maar vooral het belang van verbinding tussen mensen te blijven zien. Vanuit de adviesraad zet ik mij in als verbinder. Mijn specifieke aandacht gaat hierbij uit naar het zichtbaar maken van wat er speelt op het gebied van inclusie, gezondheid en jeugd, met als doel vanuit het sociale domein ook een goede verbinding te kunnen leggen met het fysieke domein.’