Het omgevingsplan
Met de komst van de Omgevingswet werken we met een nieuw instrument: het omgevingsplan. Het omgevingsplan is in de plaats gekomen van het bestemmingsplan, maar is veel breder dan dat. Er worden nieuwe onderwerpen, maar ook regels van het Rijk in opgenomen.
Het omgevingsplan bevat alle regels voor de (fysieke) leefomgeving op lokaal niveau. De fysieke leefomgeving gaat over gebouwen, grond, wegen, water, groen, lucht, bodem, enzovoort. Het omgevingsplan voert ook de opgaven uit, die komen uit het gemeentelijk beleid in de omgevingsvisie De gemeenteraad stelt één omgevingsplan voor de hele gemeente vast.
Welke regels uit het omgevingsplan gelden voor mijn adres?
- Kijk voor de regels op de kaart van het Omgevingsloket(Verwijst naar een externe website)
- Voer linksboven het adres in en geef zoekopdracht via het vergrootglas
- Een overzicht met alle geldende ruimtelijke plannen voor dat adres verschijnt, inclusief het adres op de kaart.
Vragen over het omgevingsplan?
Heeft u plannen om te bouwen of verbouwen?
- In veel gevallen heeft u een omgevingsvergunning voor bouwen nodig. Doe eerst een check omgevingsvergunning(Verwijst naar een externe website)
- Houd er rekening mee dat u soms verplicht bent participatie te voeren voordat u een bouwplan aan ons voorlegt. Dit geldt voor situaties zoals genoemd in onze publicatie over categorieën van gevallen adviesrecht en participatie(Verwijst naar een externe website) Wij kunnen uw aanvraag dan alleen behandeling nemen als u laat zien hoe u deze participatie heeft gedaan