Recreatie en water

Over zwemwater, het zwem- en vaarseizoen en de actuele kwaliteit van zwemwater

Zwemwater

De meeste mensen gaan naar een zwembad of naar zee als ze willen zwemmen. Maar er zijn ook officiële zwemwaterlocaties. De provincie is de organisatie die dat bepaalt en controleert waar veilig gezwommen kan worden.

Zwemseizoen is van 1 mei tot 1 oktober

In Nederland is het zwemseizoen van 1 mei tot 1 oktober. In gemeente Bloemendaal liggen 2 officiële zwemwaterlocaties in het gebied van Kennemerduin. Dat zijn ’t Wed en de Oosterplas.

Actuele kwaliteit van zwemwater

Tijdens het zwemseizoen worden zwemplekken minimaal 1 keer per maand onderzocht. Op Zwemwater.nl vindt u actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit tijdens het zwemseizoen. Wilt u of uw hond zwemmen in een niet officieel aangewezen zwemlocatie, dan is dat op eigen risico.

U kunt veilig zwemmen als het water betrouwbaar is. Dat betekent dat er geen ziekmakende bacteriën of blauwalgen in voorkomen of dat er veel boten varen.

Let op uw veiligheid als de waterkwaliteit niet goed lijkt en denk aan beroepsvaart en recreatief scheepvaartverkeer

Melding kwaliteit zwemwater

Klachten of meldingen over zwemwater geeft u door via de Zwemwatertelefoon: (088) 102 13 00

Ligplaatsen boten

Nederland is een waterrijk land, en de laatste jaren is een enorme groei van recreatie op het water. Het wordt steeds drukker op het water en er zijn steeds meer boten die een ligplaats nodig hebben. Er is hier helaas een wachtlijst voor. Als uw tuin aan het water ligt, kunt u uw boot hier aanmeren, als er geen hinder ontstaat voor andere boten.

Ligplaatsvergunning

In Bloemendaal is er een lange wachttijd voor een ligplaats. Als u een ligplaats heeft ontvangt u een ligplaatsvergunning, en betaalt u hier jaarlijks kosten voor. Zie Aanvraag ligplaatsvergunning