Exploitatievergunning horeca

  • Voor het exploiteren van een horecabedrijf heeft u een exploitatievergunning nodig
  • De vergunningaanvraag wordt getoetst of het exploiteren van een horecabedrijf samengaat met het woon- en leefklimaat en de openbare orde ter plaatse
  • U vraagt uw vergunning aan via het exploitatie-aanvraagformulier
Aanvraag exploitatievergunning (Verwijst naar een externe website)

Zo werkt het

Een exploitatievergunning is nodig als u:

  • Als ondernemer een horecabedrijf wilt starten
  • Als ondernemer een bestaand horecabedrijf overneemt
  • Als horecaondernemer een wijziging aanbrengt in de ondernemingsvorm
  • Als horecaondernemer een wijziging aanbrengt in de exploitatie

Voorwaarden

Alle ondernemers en leidinggevenden zijn minimaal 21 jaar oud.

  • De vestiging van een horecabedrijf mag niet in strijd zijn met het bestemmingsplan
  • De woon- en leefomgeving van het horecabedrijf, openbare orde of veiligheid mag niet nadelig worden beïnvloed door de aanwezigheid van het horecabedrijf

Uw aanvraag wordt getoetst op:

  • Het karakter van de straat of wijk waarin het horecabedrijf is gelegen
  • De aard van het horecabedrijf
  • De spanning waaraan het woonmilieu ter plaatse blootstaat door exploitatie van het horecabedrijf
  • De wijze van bedrijfsvoering van de ondernemer of leidinggevende
  • Het levensgedrag van de ondernemer of leidinggevende

Uiterlijk 8 weken voor opening van het horecabedrijf moet u een complete aanvraag indienen.

Scroll de tabel horizontaal om meer te zien
Exploitatievergunning openbare inrichting Tarief 2025
Verlenen vergunning € 743,40
Verlenen vergunning, als deze ook nodig is voor vergunning op basis van art. 3 Alcoholwet € 185,85
Wijzigen exploitatievergunning op basis van artikel 2:28 Algemene plaatselijke verordening € 61,95