Particuliere opvang

Vakantiewoning, huis of kamer ter beschikking stellen voor Oekraïense vluchtelingen

Er is vooral behoefte aan zelfstandige woonruimte (Airbnb-locaties, bed&breakfasts en vakantiewoningen), zodat vluchtelingen daar wat langer zelfstandig kunnen verblijven. Gemeenten werken hiervoor samen met Takecarebnb. Bij deze organisatie kunt u uw woonruimte aanbieden door een aanmeldformulier in te vullen. Takecarebnb neemt dan contact met u op voor een screening. Als uw woonruimte geschikt en nodig is, zullen zij u matchen met de vluchtelingen. Takecarebnb heeft nu veel aanbod. Het kan even duren voordat u gescreend wordt. Om u aan te melden zie TakeCarebnb.

U kunt zelf met de Oekraïners afspreken hoe lang u de woonruimte aanbiedt. Voor de vluchtelingen is het prettig dat zij er langdurig gebruik van kunnen maken, zolang de situatie in Oekraïne onzeker is. Als het logeren niet meer gaat en u eerder wil stoppen kunt u contact opnemen met de gemeente.

Kan ik een vergoeding krijgen als ik Oekraïense vluchtelingen woonruimte aanbied

Er is een landelijke regeling in de maak voor een financiële bijdrage aan vluchtelingen uit Oekraïne. Vanuit die bijdrage kunnen ze eventueel voor de woonruimte of voor maaltijden betalen. Binnenkort wordt de regeling bekend gemaakt. Zodra het bekend is, laten wij dit weten.

Ik vang thuis Oekraïense vluchtelingen op, waar kunnen zij zich registreren?

Oekraïense vluchtelingen kunnen zich registreren in de gemeente waar zij (tijdelijk) verblijven. Zie registreren bij de gemeente.

Leefgeld voor Oekraïners in de particuliere opvang

Hebt u een opvangadres in de gemeente Bloemendaal? En niet genoeg geld om van te leven, omdat u niet werkt? Dan helpen wij u met een geldbedrag. Dit noemen we leefgeld. De Regeling opvang ontheemden Oekraïne is 1 april in werking getreden. Wij hebben alle inwoners die al in de Particuliere opvang zijn ingeschreven in de gemeente een brief en een aanvraagformulier toegestuurd op 8 april. Bent u nog niet ingeschreven maak dan zo snel mogelijk een afspraak. Zie registreren bij de gemeente.

Gaat u zich inschrijven vanaf 11 april dan krijgt u het aanvraagformulier uitgereikt door een medewerker van de gemeente bij uw inschrijving. U heeft wel een bankrekeningnummer nodig om het leefgeld te kunnen ontvangen.

Wie kan leefgeld krijgen

U kunt leefgeld krijgen als u een opvangadres in Bloemendaal hebt en u voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • U verblijft in Bloemendaal, in de particuliere opvang
  • U heeft geen inkomen
  • U komt uit Oekraïne
  • U staat ingeschreven bij de gemeente Bloemendaal

Waar krijgt u leefgeld voor

Voor maaltijden, kleding en andere persoonlijke uitgaven. Verblijft u bij een particulier opvangadres, bijvoorbeeld een gastgezin, dan krijgt u een extra bedrag. Daarmee kunt u eventueel bijdragen aan de kosten van het huishouden. Hierover maakt u zelf afspraken met uw gastgezin. En u kunt daarmee ook kosten voor openbaar vervoer of activiteiten betalen.

Oekraïners in de Gemeentelijke opvang krijgen binnenkort apart bericht over hun leefgeld.