Groen licht voor vernieuwing bibliotheek Zuid-Kennemerland

De gemeenteraad van Bloemendaal heeft ingestemd met de vernieuwing van de bibliotheek Zuid-Kennemerland. Per direct investeert de gemeente structureel in de uitbreiding van de boekencollectie en dienstverlening op de drie vestigingen in Bloemendaal, Vogelenzang en Bennebroek. In het pand aan de Kleverlaan (Bloemendaal) komt ook een plek voor Welzijn Bloemendaal en de WMO.

De verbouwing van de Kleverlaan geeft de bibliotheek een nieuwe uitstraling. Door de gezamenlijke huisvesting kunnen Welzijn Bloemendaal en de WMO makkelijker samenwerken en daarmee meer betekenen voor inwoners. “Beide organisaties worden zo toekomstbestendiger”, zegt wethouder Attiya Gamri.

Versterking leesvaardigheid

De vernieuwing van de bibliotheek heeft vele voordelen. Hierdoor sluit bijvoorbeeld ook de fysieke boekencollectie in Bennebroek beter aan bij de wensen van de inwoners.
Volgens wethouder Attiya Gamri is de waarde van de bibliotheek voor de gemeenschap van essentieel belang. “Versterking van de bibliotheek betekent versterking van de leesvaardigheid. Heel belangrijk in een tijd waarin kinderen steeds minder lezen.”

Zorgplicht gemeenten

Vanaf 2025 krijgen gemeenten zorgplicht. Vooruitlopend hierop stimuleert de gemeente de maatschappelijke rol die de bibliotheek vervult.