Gevallen blad

De gemeente start ieder jaar in oktober met blad vegen, opruimen op stoepen, pleinen en wegen door de hele gemeente. Afhankelijk van de weersomstandigheden duurt deze actie meestal tot het einde van het jaar.

In onze groenrijke gemeente is bladruimen best een hele klus. Meestal verzamelen we het blad eerst op hopen en halen we het daarna weg. Vooral op fietspaden en wegen geldt: nat blad = glad blad. Daarom maken we extra veegrondes om deze blad- en onkruidvrij te maken. Dat is een veilig gevoel. Veeg bladeren uit uw eigen tuin niet op de openbare weg. Leg gevallen blad van gemeentebomen bij de tijdelijke bladhopen, verspreid over de dorpskernen. Blad tussen beplanting laten we zoveel mogelijk liggen. (zie: Wat doe ik met blad uit mijn tuin?)

Bellen en melden niet nodig

Het is niet nodig ons te bellen over blad of hierover een melding te doen. Wij zijn elk najaar met meerdere opruimteams in de gemeente aan het werk en komen ook bij u in de straat.

Afgevallen bladeren zijn goed voor de biodiversiteit in uw tuin. Het bodemdieren zoals wormen en torren trekken de blaadjes ’s nachts de grond in en zorgt daarmee voor een goede structuur van de grond. Deze natuurlijke compost is zeer goed voor uw tuinplanten. Ook veel dieren zoals lieveheersbeestjes, padden en egels overwinteren in dit composterende blad. Verder beschermt het uw planten tegen strenge vorst. Alleen voor het gazon is een dikke laag bladeren wel schadelijk. Bladafval uit uw tuin kunt u het beste tussen de beplanting laten liggen.

Wilt u het blad toch afvoeren, dan zijn er meerdere mogelijkheden:

Onveilige situaties door gevallen herfstbladeren, zoals gladheid, meldt u telefonisch via 14 023.