Koninklijke onderscheiding voor Willem van Hanegem

Burgemeester Ankie Broekers-Knol heeft op maandag 26 februari 2024 omstreeks 23.00 uur de koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje Nassau uitgereikt aan Willem van Hanegem. De oud-topvoetballer, al jaren woonachtig in Overveen, kreeg tijdens een uniek eerbetoon aan hem in muziektheater de Doelen in Rotterdam, de bijhorende versierselen opgespeld.

In een toespraak noemde de burgemeester Willems grote verdiensten voor ons land. Willem van Hanegem speelde 52 keer voor het Nederlands elftal en speelde, zij aan zij met Johan Cruijff, een cruciale rol tijdens de succesjaren zeventig van het Nederlandse voetbal. Maar Van Hanegem ontvangt deze onderscheiding vooral voor zijn maatschappelijke inzet na zijn voetballoopbaan. ,,U verstaat de kunst om mensen zich gezien en gehoord te laten voelen'', zei burgemeester Broekers-Knol. ,,En dat is in deze tijd een eigenschap die zeer welkom is.''

Broekers-Knol prees Van Hanegem bovendien als een trainer die spelers leerde zelf na te denken over het spel. ,,Waarin u zich echter vooral onderscheidde, was de manier waarop u met de spelers omging. U behandelde iedereen hetzelfde, ongeacht afkomst, status of achtergrond. Voor u was iedereen gelijk, het ging u om kwaliteit. Voor veel jonge spelers, met name spelers met een migratieachtergrond die zich niet altijd automatisch geaccepteerd voelden, was u dan ook een mentor en een soort vaderfiguur. Overigens wel een vader die altijd zei waar het op stond.''

Maatschappelijk betrokken

Wat maar weinig mensen weten, omdat van Hanegem er niet mee naar buiten treedt, is dat hij zich inspant voor allerlei maatschappelijke doelen en voor mensen in nood. Zoals bij de aardbevingen in Turkije en Marokko waarbij hij direct klaar stond om te helpen. Maar ook op individueel niveau. Tot op de dag van vandaag bezoekt hij Feyenoord-fans die terminaal ziek zijn, en gaat van Hanegem in op verzoeken om op belangrijke momenten in de levens van wildvreemden aanwezig te zijn: bij een huwelijk, een begrafenis of een afscheid op de werkvloer.

Van Hanegem ontving het lintje voor de ogen van een groot publiek. In de Doelen hield het Algemeen Dagblad, waar Van Hanegem al sinds eind vorige eeuw columnist is, vanavond een verjaardagsfeest. Hier kwamen maar liefst 1700 genodigden en bezoekers op af. Onder hen prominenten als Guus Hiddink, Sjaak Swart, Rinus Israel, Jan Mulder, Feyenoord-international Mats Wieffer, vele andere oud-spelers en natuurlijk familie en vrienden. De KNVB en Feyenoord waren met grote delegaties aanwezig.

Bekijk de video van de uitreiking van de koninklijke onderscheiding (credits Algemeen Dagblad)