Rijbewijs

Een rijbewijs is het bewijs dat u een motorvoertuig of bromfiets mag besturen. Het is ook een identiteitsbewijs. U kunt zich er in veel gevallen mee legitimeren.

Omwisselen buitenlands rijbewijs?

Onderstaande procedure geldt niet NIET voor het omwisselen van een buitenlands rijbewijs. Voor omwisselen buitenlands rijbewijs klik hier.

Aanvragen rijbewijs

  • U kunt een afspraak maken om uw rijbewijs aan te vragen en op te halen. Dit is alleen mogelijk voor de locatie Overveen (Gemeentehuis).
  • U dient uw rijbewijs zelf aan te vragen. Dit kunt u doen bij Gemeentehuis van Bloemendaal, Bloemendaalseweg 158, Overveen of Centraal Servicepunt, Kerklaan 6, Bennebroek. Het aanvragen en ophalen doet u zelf. Standaard ligt de identiteitskaart na 5 werkdagen klaar. Als u een medische verklaring nodig heeft dan kan de aanvraag enkele weken duren omdat goedkeuring nodig is van het CBR.
  • Heeft u het rijbewijs zeer snel nodig dan kun u een beroep doen op de spoedprocedure. Als u aanvraag vóór 12.30 uur binnen is, dan kan het rijbewijs de volgende werkdag worden afgehaald. Voor de spoedprocedure betaalt U extra.

De Rijksdienst Wegverkeer (RDW) stuurt vóór het verlopen van het rijbewijs een herinneringsbrief. Via www.mijnoverheid.nl kunt u aangeven om middels een email-bericht te worden herinnerd.

Meenemen

  • Uw huidige rijbewijs óf bij eerste aanvraag uw paspoort of Nederlandse identiteitskaart
  • Een recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de huidige pasfoto-eisen. Op beide locaties van burgerzaken (in Overveen en Bennebroek) staat een pasfotoautomaat waar u pasfoto's mee kunt maken. Deze automaat accepteert alleen contant geld (munten en briefjes). De kosten zijn 6 euro.

Wanneer is een medische keuring verplicht?

In de volgende gevallen is een medische keuring verplicht:

  • U heeft een medische indicatie
  • U bent 75 jaar of ouder
  • Uw rijbewijs verloopt op of na uw 75e verjaardag
  • U heeft een rijbewijs met grote categorieën: C, CE, D, DE.

De medische verklaring, een 'eigen verklaring', kunt u tegen betaling verkrijgen bij de servicebalie op het gemeentehuis. Deze verklaring moet u opsturen naar CBR. Deze beoordeelt de verklaring en u ontvangt een brief met de uitslag. Bij goedkeuring kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen.

Vermissing of diefstal

U kunt bij de gemeente een zogeheten verklaring van verlies of diefstal tekenen. Zo kunt u direct een nieuw paspoort, rijbewijs of identiteitskaart aanvragen.

Tarieven

Aanvraag nieuw rijbewijs of verlenging:

€ 38,95 (2017)

Extra toeslag bij spoedaanvraag nieuw rijbewijs:

€ 34,10 (2017)

Eigen verklaring voor rijbewijs C,CE,D,DE:

€ 33,80 (2017)

Eigen verklaring indien 75 jaar of ouder:

€ 33,80 (2017)

Omwisselen van een buitenlands rijbewijs:

€ 38,95 (2017)

Eigen verklaring rijbewijs overig:

€ 33,80 (2017)