Oldenhove

De gemeente huurt voormalig verzorgingshuis Oldenhove in Overveen voor 10 jaar van Stichting Sint Jacob. In Oldenhove huisvesten we tijdelijk 150 mensen; maximaal 90 statushouders in gemengde samenstelling (alleenstaanden en gezinnen) plus 60 mensen uit andere doelgroepen die dringend tijdelijke woonruimte zoeken. Bijvoorbeeld mensen die na een scheiding of een andere noodsituatie snel onderdak nodig hebben. 

Statushouders verhuizen na een verblijf in Oldenhove zo snel mogelijk door naar een andere, definitieve woning. Er zijn ongeveer 90 woonunits. Variërend in grootte van 25 m2 tot 100 m2 en verspreid over verschillende verdiepingen. Het pand heeft daarnaast gemeenschappelijke ruimten, kantoorruimten en een buitenruimte. 

Help mee met Oldenhove

Op 24 mei 2022 mei heeft de gemeenteraad ingestemd met het plan om Oldenhove voor 10 jaar te huren. Op 1 juni is de definitieve huurovereenkomst ondertekend. Eind november 2022 zijn de bewoners die in Dennenheuvel op een woning wachtten naar Oldenhove verhuisd. In het eerste kwartaal 2023 volgen mensen uit andere doelgroepen die dringend tijdelijk woonruimte zoeken. 

Wanneer komen de nieuwe bewoners?

Vanaf november zijn de eerste bewoners verhuisd naar de eerste 25 wooneenheden. In februari volgen de overige woningen. We richten ook kantoren in, bijvoorbeeld voor Vluchtelingenwerk (verzorgt de begeleiding van de statushouders).

Hoe kom je in aanmerking voor een woonunit in Oldenhove?

Dat verschilt per doelgroep. Statushouders plaatsen we zelf als gemeente. Voor studenten doet de Hogeschool In Holland (PABO) de selectie. Voorwaarde daarbij is wel dat studenten zich inzetten voor de taalbevordering van statushouder die in Oldenhove wonen. Voor regulier woningzoekenden verloopt de selectie via Woonservice Kennemerland. Vanaf 17 februari worden dagelijks/wekelijks woningen aangeboden op Oldenhove via woningnet. Schrijf je in op www.woningnet.nl om op de woningen te reageren en houd de site in de gaten!

Hoe zien de woonunits eruit? 

Alle wooneenheden krijgen een eigen adres en huisnummer, hebben een eigen toilet, douche en keukenblok (met koelkast, kookplaat en afzuigkap) en zijn ongemeubileerd. De meeste woonruimten hebben ook een balkon. Het zijn allemaal sociale huurwoningen.

Komen er in Oldenhove statushouders of asielzoekers wonen? 

In Oldenhove komen statushouders die aan Bloemendaal zijn gekoppeld. Statushouders zijn mensen die gevlucht zijn en in Nederland mogen blijven. Zij hebben een verblijfsvergunning gekregen. Ze willen en moeten zo snel mogelijk een nieuw leven opbouwen. Een belangrijk onderdeel van de inburgering is een nuttige dagbesteding; dus werken, een opleiding volgen of stage lopen. Ook taalles en andere activiteiten (waar vrijwilligers een belangrijke rol bij kunnen spelen) horen bij de inburgering. 

Hoe lang is de huurperiode voor bewoners? 

Dat verschilt per doelgroep. Voor de een is dat 6 maanden, voor de ander 2 jaar. Maar het is in alle gevallen tijdelijk. Regulier woningzoekenden behouden hun opgebouwde wachttermijn bij Woonservice.

Waar komen de statushouders vandaan die tijdelijk in Oldenhove gaan wonen?

De statushouders komen deels vanuit Dennenheuvel en deels vanuit AZC’s (asielzoekerscentra). 

Iedere gemeente krijgt jaarlijks een taakstelling om statushouders te huisvesten. Wat is het aantal voor Bloemendaal?

Dat gaat om gemiddeld 30 tot 40 personen per jaar. De verwachting is dat het aantal de komende jaren gaat stijgen.

Wat kan Oldenhove betekenen voor de buurt?

De participatie heeft geleid tot mooie ideeën om in het pand activiteiten aan te bieden. Dat pakken we op in fasen. We beginnen met het inrichten en opknappen van de voormalige recreatieruimte. Daar maken we een gezellige ruimte voor de toekomstige bewoners én voor de buurt. Bijvoorbeeld met koffieochtenden, wereldse maaltijden, een leeshoek etc. Ook de buitenruimte gaan we herinrichten: dat doen we in het eerste kwartaal van 2023. Daarnaast is er een souterrain. De helft daarvan is verhuurd aan huisartsen. Voor de andere helft - bestaande uit verschillende ruimten en in totaal ongeveer 500 m2 - zoeken we nog partijen die ruimte willen huren. En daar activiteiten willen aanbieden die bijdragen aan een fijne leefomgeving voor bewoners en omwonenden.

Is er een beheerder?

Ja, VPS Nederland (voor het technisch beheer en de administratie van de verhuur). VPS stelt ook een huismeester aan.

Heeft de nieuwe bestemming voor Oldenhove gevolgen voor huisartsenpraktijk HOED?

Nee, de huisartsenpraktijk blijft gewoon huurder.

Hoe wordt de huurperiode van 10 jaar ingevuld?

De huurperiode van 10 jaar betreft de overeenkomst tussen de gemeente en Stichting Jacob. De 10 jaar gaat niet over de huurperiode voor de bewoners: de bedoeling is dat mensen zo snel mogelijk naar een definitieve woning verhuizen in de dorpskernen van Bloemendaal.

Wat wordt de huurprijs van een woonunit?

Tussen de € 325 en € 715 (exclusief servicekosten), afhankelijk van de grootte van de woning.  

Ik wil graag helpen, bijvoorbeeld met taalles of de invulling van een ontmoetingsplek. Waar kan ik me melden?

We stellen hulp van vrijwilligers en mensen met ideeën en suggesties zeer op prijs! Kijk op het participatieplatform

Vragen?

Heeft u ergens vragen over of denkt u dat dingen beter kunnen in Oldenhove? U kunt altijd terecht bij de beheerder VPS:
088 018 38 30 (24/7 bereikbaar)
amsterdam@vps-nl.com

Philip Wenneker, projectleider 

flexwonen@bloemendaal.nl

Aanmelden nieuwsbrief

Bekijk de laatste nieuwsbrief