Huisvesting statushouders

Iedere gemeente is verplicht om jaarlijks een aantal statushouders te huisvesten. Gemeente Bloemendaal doet dat op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door samen te werken met woningcorporaties die woningen beschikbaar stellen en door tijdelijke nieuwbouw te realiseren.
Landgoed Dennenheuvel bestaat uit 75 woonunits en wordt nu bewoond door eenpersoonshuishoudens die ervoor kiezen tijdelijk anti-kraak te wonen en economisch dakloze gezinnen uit Bloemendaal, Heemstede, Haarlem, Velsen en Amsterdam.
Tijdelijke bewoners van Dennenheuvel stromen door naar een eigen woning. Hierdoor komen er soms woonunits vrij. Daarnaast stopt het contract met de gemeente Amsterdam op 31 maart 2021, waarmee naar verwachting ongeveer 30 woonunits vrijkomen. Deze woonunits worden toegewezen aan statushouders die al lange tijd wachten op een woning in Bloemendaal. Het gaat naar verwachting om huisvesting tot eind dit jaar.
Taakstellingsachterstand
De huidige omstandigheden – taakstellingsachterstand, tekort aan sociale huurwoningen, weerbarstige omstandigheden om nieuwbouw te realiseren - noodzaken het college om terug te komen op het bericht dat op Dennenheuvel geen statushouders meer worden gehuisvest. Op grond van de collegebrief van 10 november 2020 (en met de steun van een grote meerderheid in de gemeenteraadsvergadering van 12 november 2020) om Dennenheuvel weer in gebruik te nemen voor het huisvesten van statushouders, zullen in maart de 1e statushouders hun intrek gaan nemen op Dennenheuvel. Een digitale informatieavond voor omwonenden heeft op 25 februari plaatsgevonden.
Statushouders worden begeleid
De huismeesters van landgoed Dennenheuvel, leegstandbeheerder Villex en Vluchtelingenwerk begeleiden de statushouders die op Dennenheuvel wonen in het opbouwen van hun leven in de Bloemendaalse samenleving. Ook hebben alle bewoners gezamenlijk de opdracht ervoor te zorgen dat landgoed Dennenheuvel leefbaar, rustig en schoon blijft.
Bestemminsgplan 2020
Op 28 januari 2021 is het bestemmingsplan Dennenheuvel 2020 vastgesteld dat ter visie wordt gelegd. Als geen beroep wordt ingesteld, is het bestemmingsplan in april 2021 onherroepelijk. Als wel beroep wordt ingesteld, wordt dit behandeld door de Raad van State. Een uitspraak wordt dan niet eerder verwacht dan december 2021.
Vragen
Met vragen kunt u mailen naar dennenheuvel@bloemendaal.nl
Verslag van informatieavond voor omwonenden Dennenheuvel
Op 25 februari vond de digitale informatieavond voor omwonenden van landgoed Dennenheuvel plaats. Van die avond is een onafhankelijk verslag gemaakt. Wilt u graag het verslag ontvangen, stuur dan een e-mail naar dennenheuvel@bloemendaal.nl.
Blekersveld
Op 17 augustus 2020 heeft het college besloten om 60 tijdelijke woningen (flexwoningen) te plaatsen op locatie Blekersveld, zodat daar 40 statushouders kunnen worden gehuisvest en 40 regulier woningzoekenden. Het college heeft besloten om te starten met 30 woningen om zo spoedig mogelijk de achterstand in de taakstelling in te halen.
Met de ontwikkelingen op Blekersveld zijn het saneringsplan en de bodemonderzoeken openbaar. Wilt u die ontvangen, dan zijn die op te vragen via huisvestingstatushouders@bloemendaal.nl
Ecologisch onderzoek
Het aanvullend ecologisch onderzoek (Quickscan Wet natuurbescherming Blekersveld Overveen) uitgevoerd door Bureau EcoLogisch, kunt u opvragen via huisvestingstatushouders@bloemendaal.nl
Ontwerpbeschikking sanering Blekersveld gepubliceerd
Gemeente Bloemendaal is van plan een bodemsanering uit te voeren op de locatie Blekersveld te Overveen in de gemeente Bloemendaal. Dit plan is gemeld bij de Omgevingsdienst IJmond.
De directeur van Omgevingsdienst IJmond is van plan een besluit te nemen over de bodemkwaliteit en het saneringsplan, namens de provincie Noord-Holland. Op 17 maart 2021 heeft de OD IJmond de ontwerpbeschikking voor de sanering van het Blekersveld gepubliceerd. De ontwerpbeschikking en de daarop betrekking hebbende stukken liggen van 17 maart tot 29 april 2021 (6 weken) ter inzage en zijn via OD IJmond in te zien.
Als u het met de ontwerpbeschikking niet eens bent, dan kunt u uw zienswijze hierover tot 29 april 2021 schriftelijk indienen bij het dagelijks bestuur van OD IJmond. Op de website leest u hoe dat kan doen.
Na de terinzagelegging zal OD IJmond een definitief besluit nemen. Hierbij wordt rekening gehouden met de eventueel ingekomen zienswijzen.
Gemeente Bloemendaal heeft een vanuit het Rijk opgelegde (half)jaarlijkse taakstelling voor te huisvesten statushouders. Bloemendaal heeft een achterstand opgelopen, omdat er onvoldoende sociale huurwoningen in Bloemendaal zijn om alle statushouders een woning te bieden.
Indeplaatstreding
De provincie, houdt toezicht op de uitvoering van de taakstelling. De provincie heeft de achterstand opgemerkt en heeft Bloemendaal de gelegenheid gegeven om de achterstand in de taakstelling zelf in te halen. Wanneer dit de gemeente niet lukt, zal dit leiden tot indeplaatsstelling. Dat betekent dat de provincie de taakstelling gaat oplossen op kosten van de gemeente.
Huisvesten via woningcorporaties
Sinds december 2019 wordt gewerkt aan verschillende oplossingen voor het inhalen van de achterstand. Zo zijn extra afspraken gemaakt met woningcorporaties om bovenop de reguliere taakstelling voor zover mogelijk extra statushouders te huisvesten in corporatiewoningen.
Locaties voor woningen
Er is onderzoek gedaan naar verschillende locaties van de gemeente om te kijken of hier tijdelijke woningen geplaatst kunnen worden. Een aantal van die locaties – waaronder Zomerzorgerlaan en Westelijke Randweg 1- zijn voorgelegd aan de gemeenteraad van Bloemendaal. De raad vond deze locaties niet geschikt en heeft het college van Burgemeesters en Wethouders gevraagd om een locatie te kiezen. Daarnaast hebben ze het college de opdracht gegeven om Blekersveld klaar te maken voor woningbouw.
Flexwoningen op Blekersveld
Op 17 augustus 2020 heeft het college besloten om 60 tijdelijke woningen (flexwoningen) te plaatsen op locatie Blekersveld, zodat daar 40 statushouders kunnen worden gehuisvest en 40 regulier woningzoekenden. Het college heeft besloten om te starten met 30 woningen om zo spoedig mogelijk de achterstand in de taakstelling in te halen.
8 februari 2021- Saneringsplan Blekersveld ingediend
Op 8 februari heeft BK Ingenieurs (adviesbureau voor grond- weg- en waterbouw) namens de gemeente Bloemendaal het saneringsplan voor locatie Blekersveld ingediend . Daarmee is een beschikking op de Wet bodemsanering aangevraagd.
Het vervolgproces ziet er als volgt uit: nadat het saneringsplan is ingediend, neemt de omgevingsdienst IJmond binnen 15 weken een besluit. Bij een onherroepelijk besluit kan de sanering starten. De bodemsanering zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2021 worden uitgevoerd. Om het hele terrein te kunnen saneren, zullen eerst bomen (met een doorsnede van minimaal 15 cm op 1,30 meter hoogte) verwijderd worden. Hiervoor wordt apart een kapvergunning aangevraagd.
20 oktober - Aanmeldtermijn participatiebijeenkomsten Blekersveld verlengd
Omwonenden van de locatie Blekersveld zijn via een bewonersbrief uitgenodigd deel te nemen aan 1 van de 3 raadplegende, online bijeenkomsten op 28 oktober. De deadline voor aanmelden is verlengd tot en met donderdag 22 oktober 17.00 uur. Hoe en waar aangemeld kan worden, staat in de brief.
19 oktober - Start snoeiwerkzaamheden Blekersveld
Maandag 19 oktober is gestart met de snoeiwerkzaamheden op Blekersveld. Door het snoeien krijgen dieren de gelegenheid om zichzelf in veiligheid te brengen voordat de bouw van flexwoningen begint. Het terrein wordt zo minder aantrekkelijk gemaakt voor vogels en andere dieren. Hiermee voldoet de gemeente aan de zorgplicht Wet Natuurbescherming.
Aanleiding voor het snoeien is dat de locatie voor het voorjaar van 2021 bouwrijp moet worden gemaakt. Het gaat in eerste instantie om het verwijderen van groen dat zonder vergunning is toegestaan. Voor het kappen van bomen wordt binnenkort een kapvergunning aangevraagd. De gemeente stemt in nauw overleg met een ecoloog af welke bomen behouden kunnen blijven en waar volgens de herplantplicht nieuwe bomen aangeplant worden.
Uit het ecologisch rapport blijkt dat er geen beschermde diersoorten zijn op het terrein. De gemeente heeft er een ecoloog bij betrokken om het proces te bewaken en er zo van verzekerd te zijn dat alle werkzaamheden zorgvuldig worden uitgevoerd met respect voor flora en fauna.
- 9 oktober 2020 - Het college biedt het participatieplan ter informatie aan aan de gemeenteraad.
- 6 oktober 2020 - Het college stelt het participatieplan vast.
- 26 augustus en 7 september 2020 - Twee bewonersavonden zijn georganiseerd waarbij de buurt is geïnformeerd over het besluit van 17 augustus.
- 17 augustus 2020 - Het college heeft, aan de hand van de uitspraak van de gemeenteraad op 30 juni besloten om de locatie Blekersveld aan te wijzen voor de plaatsing van flexibele woningen voor statushouders en andere woningzoekenden.
- 30 juni 2020 - De gemeenteraad heeft de locatie Blekersveld aangewezen als locatie voor permanente woningbouw. Optie 1 en optie 2 uit het Plan van Aanpak zijn afgevallen. Het college krijgt van de gemeenteraad dan ook de opdracht om zelf een locatie te bepalen voor de plaatsing van flexwoningen voorde huisvesting van statushouders.
- 12 december 2019 - De gemeenteraad geeft opdracht aan het college om voor 1 februari 2020 een Plan van Aanpak te hebben voor het project huisvesting statushouders. In dit plan van Aanpak was Blekersveld locatie 3.
Het college wil de omwonenden en andere belanghebbenden goed betrekken in het vervolgproces van de bouw en de integratie van nieuwe bewoners. Daarvoor is een participatieplan opgesteld. Er zijn 3 manieren voor participatie:
- voor omwonenden via een online raadplegende sessie
- voor belangengroepen via gesprekken met de betrokken wethouders
- vanuit de raadplegende sessies wordt een begeleidingscommissie geformeerd
Meld u aan voor de klankbordgroep
U kunt zich aanmelden voor de klankbordgroep om samen op zoek te gaan naar creatieve oplossingen voor het huisvestingsprobleem voor statushouders. Zie aanmelden.
- Rapportage nader onderzoek stikstofdepositie Blekersveld te Overveen (pdf, 562 KB)
- Verslag online participatie 28 oktober 2020 (pdf, 0,90 MB)
- Bewonersbrief participatieavond 28 oktober 2020 (pdf, 327 KB)
- Participatieplan huisvesting statushouders Blekersveld (pdf, 140 KB)
- Rapportage bodemonderzoek Blekersveld te Overveen (pdf, 12,81 MB)
- Flexwonen Nieuwsbrief 25 september 2020 (pdf, 1,45 MB)
- Raadsbesluit 12 december 2019 met amendement B’ van 12 december 2019 (pdf, 1,00 MB)
- Vragen en antwoorden naar aanleiding van de bewonersavond van 26 augustus 2020 en 7 september 2020 (pdf, 690 KB)
- Verslag bewonersavond Blekersveld 7 september 2020 (pdf, 204 KB)
- Eerste 10 vragen bewonersavond Blekersveld 26 augustus 2020 (pdf, 621 KB)
- Verslag bewonersavond Blekersveld 26 augustus 2020 (pdf, 333 KB)
- Brief 1 omwonenden Blekersveld van 18 maart 2020 (pdf, 101 KB)
- Rapportage Toetsing Wet natuurbescherming Blekersveld (pdf, 1,91 MB)
- Rapportage stikstofdepositie Blekersveld (pdf, 574 KB)
- Locatieonderzoek huisvesting statushouders (pdf, 154 KB)
Achtergrond documenten
- Bijlage rapport nader onderzoek stikstofdepositie: aanlegfase (pdf, 760 KB)
- Bijlage rapport nader onderzoek stikstofdepositie: gebruiksfase (pdf, 717 KB)
- Bijlage rapport nader onderzoek stikstofdepositie: gebruiksfase 2030 (pdf, 715 KB)
- Brief 1 omwonenden Zomerzorgerlaan van. 31 januari 2020 (pdf, 75 KB)
- Brief 1 omwonenden Westelijke Randweg 1 van 31 januari 2020 (pdf, 76 KB)
- Plan van aanpak van 31 januari 2020 (pdf, 1,25 MB)
- Aangevulde bijlage V van het plan van aanpak (pdf, 126 KB)
- Raadsvoorstel voor 12 maart 2020 (pdf, 110 KB)
- Vervangend raadsbesluit amendement G’ van 12 maart 2020 (pdf, 2,19 MB)
- Brief 2 omwonenden Zomerzorgerlaan van 18 maart 2020 (pdf, 99 KB)
- Brief 2 omwonenden Westelijke Randweg 1 van 18 maart 2020 (pdf, 99 KB)
- Brief 1 omwonenden Parkeerplaats gemeentehuis van 18 maart 2020 (pdf, 101 KB)
- Brief 2 omwonenden Parkeerplaats gemeentehuis van 28 april 2020 (pdf, 796 KB)
- Brief 3 omwonenden Zomerzorglaan van 28 april 2020 (pdf, 715 KB)
- Brief 2 omwonenden Blekersveld van 28 april 2020 (pdf, 794 KB)
- Brief 3 omwonenden Westelijke Randweg van 28 april 2020 (pdf, 1,23 MB)
- Rapportage Toetsing Wet natuurbescherming Bloemendaalseweg 159 (pdf, 1,05 MB)
- Rapportage Toetsing Wet natuurbescherming Zomerzorgerlaan (pdf, 1,32 MB)
- Rapportage stikstofdepositie Bloemendaalseweg 159 (pdf, 447 KB)
- Rapportage stikstofdepositie Zomerzorgerlaan (pdf, 559 KB)
- Rapportage verkennend bodemonderzoek 3 locaties (pdf, 8,91 MB)
- Rapportage stikstofdepositie Westelijke Randweg 1 (pdf, 7,80 MB)
- Raadsvoorstel Samenvoegen project WR1 en Statushouders (pdf, 139 KB)
- Amandement spoedhuisvesting statushouders (pdf, 1,16 MB)
Mail ons gerust als u vragen heeft. Dat kan via flexwonen@bloemendaal.nl.