Formule 1 Zandvoort
Op 1, 2 en 3 mei 2020 is de Formule 1 Heineken Dutch Grand Prix Zandvoort. Meer informatie over de race, tickets en het programma op Circuit Zandvoort vindt u op de website van organisator Dutch Grand Prix (DGP) en op de website van de gemeente Zandvoort bij de veelgestelde vragen.
Informatieavonden Formule 1 voor inwoners op 16 en 24 maart afgelast
Naar aanleiding van de afgekondigde nieuwe landelijke maatregelen om het Corona virus te beteugelen gaan de aangekondigde informatieavonden Formule 1 voor inwoners van de gemeente Bloemendaal niet door.
Op korte termijn komt er uitgebreide informatie beschikbaar op een website Mobiliteitsplan F1, inclusief het systeem van doorlaatpassen. Zodra deze informatie beschikbaar is zullen wij u dat laten weten onder meer op social media, deze website en reguliere media. Dat geldt ook voor een eventuele nieuwe datum voor de inwonersavonden F1.
De gemeente Bloemendaal wil de overlast van de Grand Prix voor eigen inwoners en ondernemers zoveel mogelijk beperken.
In de aanloop naar het evenement Formule moet de gemeente een aantal tijdelijke verkeersmaatregelen nemen. Die veroorzaken ongemak voor bewoners en ondernemers in een deel van onze gemeente, maar zijn helaas noodzakelijk om erger te voorkomen. Hiervoor is het Mobiliteitsplan van de gemeente Zandvoort, dat ter inzage heeft gelegen. Bloemendaal heeft nauw overleg met de gemeente Zandvoort en DGP over de concrete uitwerking van het plan. Zie ook de website van Zandvoort.
Wethouder Henk Wijkhuisen heeft zich er hard voor gemaakt dat het verkeersluwe gebied, waar alleen bestemmings-autoverkeer wordt doorgelaten, al begint vlak na de afslagen van de Westelijke Randweg/N208 en de N206/Boekenroodeweg. Op die manier zijn Aerdenhout, Overveen en Bloemendaal zoveel mogelijk beschermd tegen een ongecontroleerde toeloop van F1-verkeer.
Voor bestemmingsverkeer (bewoners, bedrijven en verblijfsgasten) komen uiteraard doorlaatpassen beschikbaar. Zie ook hieronder.
Voor een optimale bereikbaarheid van inwoners en ondernemers is het spreiden van het verkeer noodzakelijk.
Parkeren
DGP werkt bijvoorbeeld nog aan het afronden van afspraken over de beschikbaarheid van parkeerterreinen. Duidelijk is, dat delen van de woonkernen Bloemendaal, Overveen en Aerdenhout als autoluwe zones worden aangewezen. Dat is nodig om een grote (parkeer-)toeloop van F1 bezoekers te voorkomen.
Doorlaatpassen
Alle F1 bezoekers krijgen een persoonlijk reis-arrangement aangeboden (park+ride, park+bike of trein) in combinatie met hun ticket. DGP zorgt ervoor dat bewoners en werknemers in het autoluwe gebied doorlaatpassen krijgen voor bepaalde routes. Omdat andere toegangswegen naar de wijk mogelijk worden afgesloten voor verkeer dat daar geen bestemming heeft, zullen bewoners soms via een alternatieve route moeten (om-)rijden. Dat is helaas noodzakelijk om te veel verkeer in woonwijken te voorkomen en om ervoor te zorgen dat de hulpdiensten altijd vrije doorgang hebben.
Meer informatie
Meer antwoorden vindt u hier: https://www.zandvoort.nl/formule1/veelgestelde-vragen/
Bloemendaal maakt zich hard voor zeer goede communicatie vanuit DGP naar inwoners en ondernemers van onder andere Bloemendaal door middel van bijeenkomsten, nieuwsbrieven en advertenties. Daarnaast geeft de gemeente ook via de eigen communicatiekanalen actuele informatie over bereikbaarheid zodat Bloemendalers en bezoekers goed geïnformeerd zijn.
Bewonersavond
Begin maart zijn er 2 bijeenkomsten over de gevolgen voor de bereikbaarheid van de gemeente Bloemendaal tijdens de Formule 1.
De organisatie van de Formule 1-race Dutch Grand Prix (DGP) heeft bij de gemeente Zandvoort een aanvraag voor 3 evenementenvergunningen en een ontheffing APV ingediend. Onderdeel van deze aanvragen is het mobiliteitsplan en een veiligheidsplan. Op 13 februari 2020 zijn deze vergunningen verleend door de gemeente Zandvoort. De verleende vergunningen vindt u op de website van de gemeente Zandvoort.
Wie is verantwoordelijk?
DGP is als organisator en vergunningaanvrager verantwoordelijk voor het opstellen en de logistieke uitvoering van het mobiliteitsplan. Het mobiliteitsplan is onderdeel van de totale evenementenvergunning aanvraag voor de DGP. De gemeente Zandvoort is als vergunningverlener verantwoordelijk voor de toetsing en het toezicht op de juiste uitvoering van het mobiliteitsplan. Voor de toetsing vraagt de gemeente advies aan haar (hulp)diensten, (spoor)wegbeheerders en voor dit evenement ook aan de buurgemeenten, de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland en Rijkswaterstaat. In de uitvoering blijven de wegbeheerders verantwoordelijk voor het verkeer op hun eigen wegen.
Op de Formule 1 dagen controleren de BOA’s van Bloemendaal of het Mobiliteitsplan goed wordt uitgevoerd. DGP zet zelf grote aantallen verkeersregelaars in.
Bestuurlijke verantwoordelijkheid
In het geval van de F1 strekt het Mobiliteitsplan zich uit tot ver over de grens van Zandvoort. Dit betekent, dat niet alleen de gemeente Zandvoort, maar ook andere wegbeheerders (zoals de gemeenten Bloemendaal, Heemstede, Haarlem, Velsen en Haarlemmermeer en de provincie Noord-Holland) en beheerders van het Nationaal Park Zuid-Kennemerland, verkeersbesluiten moeten nemen voor bepaalde tijdelijke verkeersmaatregelen op hun eigen gebied. Belanghebbenden kunnen tegen een verkeersbesluit bezwaar indienen en een voorlopige voorziening vragen aan de bestuursrechter.
Verkeersbesluiten
De verkeersmaatregelen (bijvoorbeeld het instellen van eenrichtingsverkeer) worden ‘vertaald’ in verkeersbesluiten, waarin wordt beschreven welke verkeersborden moeten worden geplaatst, op welke plekken en hoe lang de borden moeten blijven staan.
De gemeenten Zandvoort, Bloemendaal, Heemstede, Haarlem, Haarlemmermeer, Velsen en de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland hebben op 18 februari 2020 een aantal verkeersbesluiten genomen. Deze verkeersbesluiten waarborgen de bereikbaarheid en veiligheid van het Dutch Grand Prix evenement, de naburige camping, het duingebied en de evenementen in het centrum van Zandvoort. De verkeersbesluiten gaan ook over het afsluiten van zeven spoorwegovergangen op de route Amsterdam-Zandvoort.
Reeks aan praktische maatregelen
De verkeersbesluiten zorgen er praktisch voor dat een aantal wegen in de regio Zandvoort richting het circuit worden afgesloten, de hoeveelheid toegestaan verkeer op bepaalde wegen wordt beperkt, sommige gebieden vrijgemaakt worden voor parkeerplaatsen en toegang alleen met ontheffing mogelijk is. Dat laatste is ook bedoeld om het dagelijkse leven van de bewoners en ondernemers zo min mogelijk in de weg te zitten. De organisatie van de Formule 1-race Dutch Grand Prix (DGP) heeft rondom het circuit Zandvoort een ringenstructuur uitgewerkt. Binnen de ringenstructuur is per ring gedefinieerd welke gebruikers toegang hebben tot het gebied.
Aantal fietspaden, overwegen en wegen afgesloten
Voor fietsers en brommers worden sommige wegen eenrichtingsverkeer gemaakt met een parkeerverbod voor auto's. Om het duingebied rond het circuit te beschermen wordt een aantal fiets- en voetpaden afgesloten. Het duingebied ten zuiden van de Zeeweg wordt volledig afgesloten voor voetgangers en voertuigen om toeschouwers te voorkomen, een calamiteitenroute te hebben.
Doordat het aantal treinen wordt verhoogd naar 12 treinen per uur (12 treinen heen en 12 treinen terug) worden zeven overwegen afgesloten voor de continuïteit van het treinverkeer en de veiligheid van het wegverkeer. In het centrum van Zandvoort is in de week vooruitlopend op het evenement sprake van een aantal afsluitingen.
Maatregelen voor een beperkte periode
De periode van afsluitingen en waarin het systeem van ontheffingen geldt, is van vrijdag 1 mei 2020 aanvang 00.01 uur tot en met zondag 3 mei 2020 om 23.59 uur.
Verkeersbesluiten op basis van een mobiliteitsplan
De verkeersbesluiten zijn genomen op basis van een mobiliteitsplan van DGP. Dit plan gaat in op de bereikbaarheid van het circuit, de gemeente Zandvoort en de buurgemeenten, in aanloop naar en gedurende het evenement. Bij het opstellen van dit plan zijn spoor- en wegbeheerders, brandweer en politie uitvoerig betrokken geweest. De onderliggende notitie en tekeningen ter onderbouwing van de gemaakte afwegingen en achterliggende visie zijn te vinden onder documenten op de projectpagina Formule 1 naar Zandvoort.
Continuïteit en bereikbaarheid voor de hulpdiensten is een belangrijk uitgangspunt en er wordt gezorgd voor voldoende capaciteit, ook voor buiten het circuit. Binnen de werkgroep Veiligheid waarin ook alle regionale hulpdiensten zitting hebben, wordt er een veiligheidsplan opgesteld, zoals bij alle grote evenementen. Dit plan is nog niet beschikbaar.
Metingen bij het spoor
Om eventueel geluidswerende maatregelen te kunnen nemen bij spoor heeft wethouder Wijkhuisen afgesproken dat er 3 metingen komen: voor-tijdens en na de DGP-dagen. Hierover is het overleg nog gaande met bewonersoverleg TOOS, ProRail en uitvoerende Omgevingsdienst ODIJmond. Kijk hier voor meer informatie over het spoor.