Viering 4 en 5 mei in Bloemendaal

Op 4 en 5 mei herdenken en vieren we 75 jaar vrijheid. Dit doen we, als gevolg van de coronacrisis, grotendeels thuis. Iedereen kan vanuit huis meedoen aan de herdenking en viering. We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen.

Inwoners zijn van harte uitgenodigd om op 4 mei de vlag niet alleen na 18.00 uur, maar de hele dag halfstok te hangen. En op 5 mei mogen alle dorpen in Bloemendaal rood-wit-blauw kleuren met overal de vlag in de top!

Toespraak burgemeester

Burgemeester Elbert Roest heeft dit jaar zijn herdenkingstoespraak opgenomen. ‘Bloemendaal is in de kern weinig veranderd’, zegt hij daarin. ‘De dorpen, statige landgoederen, het bos, de zee. Het is er allemaal nog; het decor waarin de Tweede Wereldoorlog zich afspeelde. We zijn niet onaantastbaar, maar wel veerkrachtig.’ Bekijk hier de hele toespraak van de burgemeester.

Eerebegraafplaats Bloemendaal

Zowel de Herdenkingsbijeenkomst op het terrein van Publieke Werken als de Stille tocht over de Zeeweg en het samenzijn met duizenden mensen op de Eerebegraafplaats kunnen dit jaar niet doorgaan. Dat is voor het eerst sinds de herbegrafenis van Hanny Schaft en de officiële opening van de Eerebegraafplaats in 1945. De ceremonies op de Eerebegraafplaats zijn helaas zonder publiek in zeer klein comité. U kunt een verslag van de ceremonies terugkijken en beluisteren.

Sfeerfilm 4 mei

Daarnaast is een sfeerfilm van gebeurtenissen uit de afgelopen jaren samengesteld, zodat inwoners 4 mei herdenkingen kunnen herbeleven. In de sfeerfilm zijn filmbeelden samengevoegd van de Herdenkingsbijeenkomst op het terrein van Publieke Werken van de gemeente Bloemendaal, de Stille Tocht en het samenzijn van het grote aantal aanwezigen op de Eerebegraafplaats, het trompetsignaal, de massaliteit van de stilte en het zingen van Het Wilhelmus. De emotionele herkenning van de beelden en de unieke sfeer, geeft enige compensatie voor de onmogelijkheid om er dit jaar bij te kunnen zijn. Bekijk de sfeerfilm op de website van de Stichting Nationale Herdenking te Bloemendaal

Thuis Taptoe en Wilhelmus

Het Nationaal Comité nodigt bespelers van blaasinstrumenten uit om ’s avonds tijdens de Nationale Herdenking het taptoesignaal vanuit huis mee te spelen. Om 19.58 uur en 30 seconden is dan niet alleen op de televisie, maar ook in zoveel mogelijk huizen het taptoesignaal te horen. Kijk voor meer informatie inclusief bladmuziek op de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Na de 2 minuten stilte om 20.00 uur zingen we natuurlijk allemaal thuis het Wilhelmus mee.

Herdenkingen Bloemendaal en Bennebroek

Ook de herdenkingen op 4 mei op de Bennebroekerlaan in Bennebroek en op het Kerkplein in Bloemendaal zijn dit jaar in aangepaste vorm, zonder publiek. Inwoners kunnen wel op een later tijdstip, individueel en met inachtneming van de voorschriften van het RIVM, langs de kransen bij het monument lopen.

Naar overzicht