Hulp voor gedupeerde ouders van de kinderopvang-toeslagaffaire bij het indienen hun private schulden

Gedupeerde ouders/toeslagpartners van de kinderopvang toeslagaffaire kunnen hun private schulden online indienen. U moet dan wel op 16 december een brief van de Belastingdienst hebben ontvangen en uw pauzeknop (moratorium) moet op 12 februari eindigen. Bij het online indienen van uw private schulden kunt u hulp krijgen van de SBN (Sociale Banken Nederland) of van de gemeente.

Waar kunt u private schulden indienen?

Vanaf 5 januari 2022 kunt u, als gedupeerde ouders van de kinderopvang toeslagaffaire, uw private schulden online indienen via Sbn.nl. Vindt u het lastig om uw private schulden online in te vullen, dan is het vanaf 5 januari 2022 ook mogelijk om een private schuldenlijstformulier te downloaden via de website van SBN. U kunt dan de schuldenlijst per post kunt indienen.

Het is belangrijk dat, als uw moratorium op 12 februari 2022 eindigt, u dan uw private schulden vóór die datum indient bij SBN. Als uw private schulden namelijk niet op tijd door u worden ingediend, dan kan het gebeuren dat schuldeisers (opnieuw) openstaande schulden gaan invorderen.

Wat kunt u als gedupeerde ouder doen?

U kunt alvast beginnen met het verzamelen van alle documentatie van uw openstaande private schulden en achterstallige betalingen. Op deze manier kunt u vanaf 5 januari 2022 uw private schuldenlijst zo snel mogelijk indienen. Documentatie die u bijvoorbeeld alvast kunt verzamelen zijn:

  • Facturen of factuurnummers
  • Bonnetjes
  • Aanmaningen

Hulp nodig of meer weten

U kunt hulp krijgen bij:

  • Het verzamelen van uw private schulden  
  • Het invullen van een private schuldenlijstformulier
  • Het indienen van uw private schulden in het online loket Private Schulden

Voor hulp neem contact op met:

Antwoorden op veelgestelde vragen over de private schuldenaanpak leest u na op Belastingdienst/Toeslagen.  

Naar overzicht