Struikelstenen gemeente Bloemendaal
Update 5 september
Op 5 september heeft gemeente Bloemendaal besloten dat de twee stolpersteine in Aerdenhout geplaatst kunnen worden. Eerder was besloten deze struikelstenen niet te plaatsen. Het gaat hierbij om een Joodse (stichting) aanvrager en een familie met Joodse roots, elk met hun eigen perspectief. In onderstaand statement staat dit beschreven.
Wethouder Henk Wijkhuisen licht het nieuwe besluit toe: ‘Er is grote druk geweest vanuit (sociale) media. Dat was voor de huidige bewoners pittig. De bewoners hebben uiteindelijk besloten in goed overleg met de Stichting Zikaron om de stolpersteine toe te staan. Voor het college is daarmee de weg vrijgemaakt om de wens van de stichting te honoreren.’
Beleidsregels vastgesteld
Om in de toekomst meer regie te hebben bij een aanvraag voor stolpersteine zijn 5 september ook beleidsregels vastgesteld. De belangen van betrokkenden worden meegewogen en het college neemt een besluit.
Structureel aandacht voor Tweede Wereldoorlog
Er liggen meerdere stolpersteine in de gemeente en het college van B&W heeft tot nu toe altijd medewerking verleend. Ook op andere manieren besteedt de gemeente structureel aandacht aan de Tweede Wereldoorlog. Zo zijn er bijvoorbeeld de jaarlijkse herdenkingen -onder meer een Nationale op de Eerebegraafplaats in Overveen-, is in de afgelopen jaren een monument geplaatst ter nagedachtenis aan vermoorde Joodse inwoners en zijn projecten ontwikkeld voor de schooljeugd.
Update 31 augustus 2023 over onderstaand statement
De gemeente is benaderd door de huidige bewoners van de locatie waarvoor een aanvraag voor plaatsing van stolpersteine is gedaan. Deze bewoners geven, gezien alle ontstane commotie aan alsnog in te willen stemmen met plaatsing van de stolpersteine in goed overleg met stichting Zikaron. Deze instemming vereist een nieuw besluit van het college. Besluiten worden behandeld in het college van B&W en gepubliceerd in de besluitenlijst.
Statement over struikelstenen gemeente Bloemendaal
In de gemeente Bloemendaal zijn de afgelopen jaren meerdere stolpersteine geplaatst - ofwel ‘struikelstenen’. Een stolperstein is een kleine messing gedenksteen in de stoep voor de laatste woning van een omgekomen Joodse bewoner in de Tweede Wereldoorlog. Het is een waardevol symbool om de gedachtenis aan holocaustslachtoffers levend te houden.
Bij de wens om een stolperstein te plaatsen, doet een particulier of rechtspersoon een aanvraag bij de gemeente. Het gaat om openbare ruimte. Daarbij volgt het college altijd een zorgvuldig proces. ‘In een recent verzoek tot plaatsing van een stolperstein zijn we daar helaas niet uitgekomen’, zegt wethouder Henk Wijkhuisen. ‘In dit geval gaat het om een Joodse (stichting) aanvrager en een familie met Joodse roots, elk met hun eigen perspectief.’
‘Het beleid is om het plaatsen van stolpersteine in het algemeen toe te staan. In dit geval is er enerzijds de begrijpelijke wens om een stolperstein te plaatsen en anderzijds de pijn van de herinnering bij de familie die plaatsing met zich meebrengt. Dit dwong het college tot een belangenafweging, een Salomonsoordeel’, aldus de wethouder. ‘De gemeente betreurt het dat er geen oplossing is gevonden. Maar sommige dingen zijn helaas niet in een compromis te vatten.’