Opening eerste Noord-Hollandse plasticvrije terrassen in Bloemendaal aan Zee

Op 2 juli opent wethouder Nico Heijink in Beachclub Fuel, Bloemendaal aan Zee de eerste plasticvrije terrassen in Noord-Hollandse kustplaatsen. Elf paviljoens zijn vanaf vandaag al helemaal plasticvrij, acht paviljoens hebben een paar belangrijke stappen in de goede richting gezet en krijgen daarmee de stempel ‘op weg naar plasticvrij’. De betrokken paviljoens uit Noord-Holland staan in Texel, Velsen-Noord, Wijk aan Zee, Zandvoort, Overveen en Bloemendaal aan Zee.

Vanaf 2 juli stopt een eerste koplopersgroep van elf strandpaviljoens in Noord-Holland met het gebruik van wegwerpplastic op hun terras. Zo voorkomen ze dat verwaaibaar plastic zoals rietjes, honingstaafjes, melkcupjes en koekjesverpakkingen het strand op waait en in zee terechtkomt. De paviljoenhouders gaan een stap verder dan de Europese wetgeving die op 3 juli 2021 ingaat, waarbij het gebruik van een aantal wegwerpplastics, zoals plastic rietjes en bestek, bij wet wordt verboden. De Noord-Hollandse paviljoens sluiten aan bij Haagse paviljoens die hun terras al eerder plasticvrij maakten. Wethouder Nico Heijink van gemeente Bloemendaal trapt het plasticvrije terrasseizoen af in Bloemendaal aan Zee.

Ter ere van de overstap naar plasticvrij krijgen de strandpaviljoens een bordje overhandigd dat ze naast hun deur kunnen hangen. Zo zijn de paviljoens als PlasticVrij Terras te herkennen. De bordjes zijn door Juttersgeluk gemaakt van gejut strandafval, in samenwerking met het Groene Strand. PlasticVrij Terras is een initiatief van Stichting De Noordzee, We Are Nature en strandpaviljoen The Shore. De provincie Noord-Holland heeft een subsidie verleend aan dit project, vanuit de subsidieregeling kleinschalige circulaire initiatieven Noord-Holland.

Strijd tegen de plasticsoep

De noodzaak voor het initiatief is groot: een flink deel (ongeveer 43%) van al het plastic in zee is afkomstig van de tien meest gevonden single-use plastics (eenmalige plastics). Denk hierbij aan rietjes, flesjes, plastic bekers en verpakkingen. Wegwerpplastic is lichtgewicht en kan gemakkelijk wegwaaien of door meeuwen worden verspreid, waardoor het gemakkelijk in zee terechtkomt. Ook in de Noordzee blijkt plasticvervuiling een groot probleem te zijn. Uit de jaarlijkse strandmonitoring van Stichting De Noordzee is een lichte daling te zien in het gevonden aantal items per 100 meter, maar met 282 items blijft er nog een flinke uitdaging over plastic zwerfafval terug te dringen.

Oproep om aan te sluiten

De Noord-Hollandse paviljoens laten met hun overstap naar een Plasticvrij Terras zien dat het mogelijk is van het verwaaibare wegwerpplastic af te komen. Andere horecaondernemers worden opgeroepen om zich aan te sluiten bij de PlasticVrijTerras-beweging. Horecazaken kunnen meedoen door hun terras wegwerpplasticvrij te maken, zich aan te melden bij www.plasticvrijterras.com, de zelfverklaring te downloaden, en deze voorzien met een handtekening op te hangen in hun zaak.

Paviljoens met een Plasticvrij Terras: Timboektoe, Aloha, Rijk aan Zee, Paal 9, Bronze Beach, Fuel, Mifune, Gestrand, Knoest, Rapa Nui, The Spot

Paviljoens die onderweg zijn naar een Plasticvrij Terras: Texel Beachhouse, Bloomingdale, Later aan Zee, Parnassia, Woodstock, Beachclub Texel, Nius Beachhouse en Mango's beach bar

Naar overzicht