Onthulling monument voor Bankiers van het Verzet

Onthulling monument voor Bankiers van het Verzet

Op twee verschillende plaatsen in Bloemendaal verrijzen monumenten voor de Bank van het Verzet. Zo eert Bloemendaal Gijs en Walraven van Hall die met vier collega’s het ‘Nationale Steun Fonds’ (NSF) oprichtten. Daarmee werden zo`n 150.000 Nederlanders zonder inkomen door de oorlog gesleept. Daarvoor brachten de Bankiers een half miljard euro in huidige prijzen bij elkaar. Dit moest op allerlei ingenieuze manieren gebeuren, en in de opperste geheimzinnigheid.

Mini-onthulling 5 mei

Het oorlogsmonument ter nagedachtenis aan de Bankiers van Verzet wordt op 5 mei onthuld door de kleinkinderen van de verzetshelden in de tuin van het Kennemer Lyceum in Overveen. Samen met het monument ’De granieten dijkjes’ wordt in de aangepaste ceremonie ook een kleiner bronzen beeld van de verzetsbroers Gijs en Walraven van Hall voor het eerst getoond. Burgemeester Roest zal een silhouet versie in glimmend staal van dit bronzen beeld overhandigen aan het bestuur van basisschool SAB. Vanwege de coronamaatregelen is er voor de onthulling een rooster opgesteld zodat slechts twee personen tegelijk aanwezig.

Kennemerlyceum

Basisschool SAB werd opgericht door de vader van de verzetsbroers. In de oorlog redden de broers en oprichters van het Nationaal Steunfonds 150.000 verzetsmensen. Het monument zou daar in eerste instantie verrijzen, maar door de verbouwing van de school werd besloten het te verplaatsen naar het Kennemer Lyceum waar de verzetsheld Walraven van Hall zijn schooljaren doorbracht.

Het energieke bronzen beeld van de twee broers wordt na de ceremonie naar de Zonnehof in Aerdenhout gebracht, het huis waar de broers opgroeiden en de intiatiefneemster Marlies Ter Borg nu woont. Het is de bedoeling dat het beeld een rondreis maakt langs verschillende musea als deze weer opengaan.

Over de monumenten

Het oorlogsmonument dat in de wandelgangen ’De granieten dijkjes’ wordt genoemd en het bronzen beeld dat ’Gijs en Wally. Bedankt!’ heet, zijn beide van de hand van beeldhouwer Frans van der Ven. 'De granieten dijkjes' bestaat uit twee dijkjes van elk tweeënhalve meter lang. Deze dijken staan symbool voor de bescherming tegen geweld. Op de lange zijde zijn afbeeldingen van verzetshelden en teksten gegraveerd die het grotere verhaal van de Bankiers van Verzet vertellen. De beeldhouwer maakte voor het monument gebruik van een bijzondere lasertechniek die ook vaak voor grafstenen wordt gebruikt. Het bronzen beeld 'Gijs en Wally. Bedankt!' is een beeldhouwwerk dat in brons gegoten is. Het gracieuze beeld is tegelijk ernstig en speels. Het is geïnspireerd op een speelse foto van de jonge mannen voor de Zonnehof zo’n 10 jaar voor de oorlog.

Vanaf 6 mei kan iedereen het monument 'De granieten dijkjes' op het Stoopplein in Overveen bewonderen, rekening houdend met de coronamaatregelen. Kijk voor meer informatie op de website van Gijs en Wally: Nationaal Steun Fonds. Ook kunt u contact opnemen met de initiatiefneemster Marlies Ter Borg via marliesterborg@gmail.com.

Naar overzicht