Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken
Ga naar het menu

Nieuws

Feestelijke opening expositie ‘Operatie LOTUS’

maandag 06 februari 2017
Operatie Lotus

Operatie Lotus

Kunstproject ter ere van doorstart Vorm op Maat

Op vrijdag 3 februari opende wethouder Ton van Rijnberk de expositie ‘Operatie Lotus’ in het gemeentehuis van Bloemendaal. Een half jaar lang hangen fotoportretten van zes werknemers van Vorm op Maat in de Burgerzaal, ter ere van de doorstart van dit grafische bedrijf. Hier verzorgen mensen met een beperking drukwerk voor particulieren en bedrijven.

Het voortbestaan van grafisch bedrijf Vorm op Maat (VOM) werd vorig jaar bedreigd door bezuinigingen en herinrichting van de wet- en regelgeving in de zorg. De Stichting Vrienden van Vorm op Maat werd opgericht en ging op zoek naar oplossingen om het bedrijf te behouden. De verantwoordelijkheid voor het voortbestaan van VOM is  - met hulp van velen - uiteindelijk genomen door de organisatie SIG, die zich sterk maakt voor mensen met een beperking.

Keizerin van China

Kunstenares Julia Henneman is direct betrokken geweest bij de doorstart. Zij heeft ter gelegenheid hiervan zes werknemers van VOM laten portretteren door fotografe Anne Beentjes. Zij poseerden hiervoor in een bijzonder kledingstuk: de mantel van de Eerste Minister van de Laatste Keizerin van China. Henneman kreeg dit ooit van een tante die haar meegaf het te gebruiken voor kunst ‘waar de wereld een stukje beter van wordt’. De werknemers van VOM hebben de foto’s bewerkt en het project kreeg de naam ‘Operatie Lotus’. 

Rondreizen

De portretten worden een half jaar tentoongesteld in de burgerzaal. Het is de bedoeling dat de portretten daarna gaan ‘rondreizen’ binnen de gemeente zodat de inwoners van Bloemendaal kennis kunnen nemen van het belang van organisaties als VOM, de successen van een burgerinitiatieven met de succesvolle participatie van mensen met een beperking in onze maatschappij.