Ga naar de inhoud
Ga naar het zoeken
Ga naar het menu

Nieuws

Duurzaam paddenscherm langs de Brouwerskolkweg

dinsdag 24 januari 2017
Paddenscherm

Paddenscherm

Ruim 160 donateurs dragen bij via crowdfunding

Terwijl de vorst nog in de grond zit, schroeft wethouder Richard Kruijswijk op maandag 23 januari de eerste plank vast van het nieuwe, duurzame paddenscherm langs de Brouwerskolkweg in Overveen. De komende week zal Landschap Noord-Holland de rest plaatsen. Het scherm zorgt ervoor dat de padden veilig de weg over kunnen worden gezet. De financiering van het project is op een unieke wijze, via crowdfunding, tot stand gekomen.

Kippengaas

De vrijwilligers van de paddenwerkgroep Brouwerskolkweg hebben al lang de wens om het bestaande paddenscherm van kippengaas te vervangen door een minder kwetsbaar en onderhoudsvriendelijker scherm. Elk jaar moesten er reparatiewerkzaamheden worden uitgevoerd. Bij de gemeente was hiervoor onvoldoende geld beschikbaar. De paddenwerkgroep deed daarom een beroep op de participatiemogelijkheden van de gemeente.

Crowdfunding

In overleg met de gemeente heeft een aantal betrokken en actieve burgers zelf geld ingezameld via de website crowdfundingvoornatuur.nl/reddepad. De vrijwilligers hebben de pers benaderd, hun netwerk aangesproken en flyers verspreid, waardoor ruim 160 particuliere donateurs zijn gevonden. Ze hebben sponsors gevonden in lokale bedrijven (zoals Het Brouwerskolkje en de Natuurwinkel). Ook zijn diverse subsidies verkregen. De totale opbrengst is genoeg voor de bouw van 300 meter scherm, aan de oostkant van de weg. De gemeente hielp bij het bekendmaken van het project, gaf opdracht tot plaatsing en gaat het scherm onderhouden. Ook zorgt de gemeente voor de inzet van iemand met afstand tot de arbeidsmarkt bij het bouwen van het scherm.

Veilig

Wethouder Richard Kruijswijk: “Wat mooi om te zien dat zoveel inwoners en bedrijven betrokken zijn bij het welzijn van de padden en geld willen bijdragen. Hiermee helpen ze niet alleen de padden aan een veilige oversteek, de komst van het scherm zorgt er ook voor dat de vrijwilligers veilig kunnen werken. Ze hoeven nu niet meer dicht langs de weg te staan om het gaas te repareren.” Het nieuwe scherm is van duurzaam gerecycled kunststof en gaat zeker 30 jaar mee.

Biodiversiteit

Het faciliteren van de paddentrek is goed voor het behoud van biodiversiteit. Behalve de gewone pad maken ook bruine kikkers, watersalamanders en andere kleine dieren zoals bosmuizen en egels gebruik van de schermen en de faunatunnels onder de Brouwerskolkweg.