Nieuwe editie 'Raadslid in de klas' van start bij De Josephschool in Bloemendaal

Op dinsdag 13 september 2022 om 08.45 uur geeft burgemeester Elbert Roest op De Josephschool in Bloemendaal het startsein voor een nieuwe editie van ‘Raadslid in de Klas’. Dertien Bloemendaalse basisscholen doen mee aan dit project, waarbij raads- en/of duocommissieleden voor de klas staan om kinderen op een luchtige manier te leren over politiek en democratie. Na een gastles gaan de kinderen zelf aan de slag met politiek. Ze kunnen zich voordragen als kandidaat voor de leerlingenraad van hun school en voeren campagne. Daarna vinden verkiezingen plaats, met als slotstuk de installatie van de leerlingenraad door de (loco)burgemeester.

Waardevol project

Het project 'Raadslid in de Klas' wordt al vanaf 2006 georganiseerd door André Burger. Hij was raadslid tot maart 2022, maar besloot door te gaan met zijn inzet voor dit project . “Elke keer word ik weer verrast door het enthousiasme en de gedrevenheid van de kinderen“, aldus Burger. “Ik ben dit project ooit gestart om de brug te slaan tussen de politiek en de lokale jeugd. Het is heel waardevol voor kinderen. Ze leren hoe democratie werkt en hoe je invloed kunt uitoefenen door zelf initiatief te nemen”.

De komende weken brengen raads- en duocommissieleden in tweetallen een bezoek aan de groepen 5 tot en met 8 van de deelnemende basisscholen. Zij vertellen over hoe en waarom ze in de politiek zijn beland en wat hun rol is in de gemeenteraad. Natuurlijk kunnen de leerlingen hen dan alles vragen over politiek en bestuur.

Leerlingen voeren campagne

Leerlingen die zich kandidaat stellen voor de leerlingenraad gaan zelf campagne voeren op hun school. Ze stellen een aantal actiepunten op waarvan zij vinden dat deze goed zijn voor hun medeleerlingen. Deze presenteren ze in de raadzaal van het gemeentehuis of op school, waarna op elke school verkiezingen plaatsvinden. Elke groep kiest 2 leerlingen. Het project eindigt op elke school met de installatie van de leerlingenraad door de (loco)burgemeester.