Jubileum 100 jaar Zeeweg Bloemendaal

Op 25 juni 2021 is het precies 100 jaar geleden dat de Zeeweg werd geopend. Het was de eerste vierbaans autoweg in Europa en werd aangelegd naar het voorbeeld van een Amerikaanse Parkway, zodat bezoekers op weg naar zee al van het unieke duinlandschap konden genieten.

Samen met de Provincie Noord-Holland, de gemeente en inwoners besteedt Stichting Ons Bloemendaal uitvoerig aandacht aan dit bijzondere jubileum. Zo is er op 25 juni op het bordes van het gemeentehuis een feestelijke uitreiking van het boek dat Ons Bloemendaal uitbrengt over de Zeeweg. Commissaris van de Koning Arthur van Dijk en de burgemeester Elbert Roest nemen de eerste exemplaren in ontvangst. Aansluitend is er een besloten seminar over de geschiedenis en toekomst van de Zeeweg. Vanaf 25 juni tot half augustus is ook de tentoonstelling ‘Parkway naar de kust-100 jaar Zeeweg’ in het gemeentehuis te bewonderen. Deze tentoonstelling is met medewerking van leerlingen van het Kennemer Lyceum en studenten van de Academie van Bouwkunst Amsterdam.

Klassieke 'pre-war' auto's

Ter ere van het jubileum rijden leden van de Dutch Vintage Sports Car Club over de Zeeweg en Boulevard Barnaart met ‘pre-war’ klassieke auto’s, waaronder Knox 1910, Hispano Suiza H6C 1924, Bugatti T43 1927, Rolls Royce Phantom 1926 en een Bentley Le Mans 1938. 25 juni vanaf 13.15 uur tot 14.30 uur zijn de auto’s te bezichtigen voor het gemeentehuis, waar ook klassieke fietsen opgesteld staan. Daarna volgt een rit met de klassieke auto's door Bloemendaal. 

Bekijk het jubileumprogramma van 100 jaar Zeeweg 

Naar overzicht