Initiatief 'Raadslid in de Klas' weer van start in de gemeente Bloemendaal

Op woensdag 22 september 2021 geeft locoburgemeester Nico Heijink op de Willinkschool in Bennebroek om 08.45 uur het startsein voor een nieuwe editie van ‘Raadslid in de Klas’.

Dertien Bloemendaalse basisscholen doen mee aan dit project, waarbij raads- en/of duo-commissieleden voor de klas staan om kinderen op een luchtige manier te leren over politiek en democratie. Na een gastles gaan de kinderen zelf aan de slag met politiek. Ze kunnen zich voordragen als kandidaat voor de leerlingenraad van hun school en voeren campagne. Daarna vinden heuse verkiezingen plaats, met als slotstuk de installatie van de leerlingenraad door de (loco)burgemeester.

Waardevol

Raadslid in de Klas wordt al sinds 2006 georganiseerd door gemeenteraadslid André Burger: ‘Elke keer word ik weer verrast door het enthousiasme en de gedrevenheid van de kinderen’, aldus Burger: ‘Ik ben dit project ooit gestart om de brug te slaan tussen de politiek en de lokale jeugd. Het is heel waardevol voor kinderen. Ze leren hoe democratie werkt en hoe je invloed kunt uitoefenen door zelf initiatief te nemen.’

Hemd van het lijf

De komende weken brengen raads- en duo-commissieleden in tweetallen een bezoek aan de groepen 5 tot en met 8 van de deelnemende basisscholen. Zij vertellen over hoe en waarom ze in de politiek zijn beland en wat hun rol is in de gemeenteraad. Natuurlijk kunnen de leerlingen hen het hemd van het lijf vragen.

Actiepunten

Leerlingen die zich kandidaat stellen voor de leerlingenraad gaan zelf campagne voeren op hun school. Ze stellen een aantal actiepunten op waarvan zij vinden dat deze goed zijn voor hun medeleerlingen. Deze presenteren ze in de raadzaal van het gemeentehuis of op school, waarna op elke school verkiezingen plaats vinden. Uit elke groep wordt één meisje en één jongen gekozen. Het project eindigt op elke school met de installatie van de leerlingenraad door de (loco)burgemeester.