Groen licht voor uniek zonnepark Bloemendaal aan Zee

impressie zonnepark Bloemendaal aan Zee

Het college van Bloemendaal heeft akkoord gegeven voor de realisatie van een zonnepark op twee parkeerterreinen bij Bloemendaal aan Zee, aan de kop van de Zeeweg. Hier komen bijna 5000 zonnepanelen waaronder geparkeerd kan worden. Voor zover bekend is dit de eerste grootschalige plaatsing van zonnepanelen boven een openbaar parkeerterrein in Nederland. Met de realisatie wordt uitvoering gegeven aan een aangenomen motie van de Bloemendaalse raad eind 2017.

Groene stroom voor 600 huishoudens
De totale opgewekte stroom op de parkeerterreinen P1 en P2, staat gelijk aan het jaarlijkse stroomverbruik van ongeveer 600 huishoudens. Bekeken wordt hoe de opgewekte groene stroom met voorrang kan worden aangeboden aan de ondernemers bij het strand en de inwoners van Bloemendaal.

Duingebied vrijhouden
Wethouder Duurzaamheid Henk Wijkhuisen: “Ik ben heel trots dat we dit in Bloemendaal kunnen realiseren. De ruimte om in onze gemeente duurzame energie op te kunnen wekken is schaars. In de beschermde gebieden, waaronder het waardevolle duingebied, willen we geen windturbines en zonnecollectoren. De parkeerterreinen van Bloemendaal aan Zee zijn daarom uitgelezen locaties voor de opwekking van zonne-energie. Bijkomend voordeel is dat de geparkeerde auto’s hier voortaan op zonnige dagen in de schaduw staan.”

Elektrische laadpalen
Er komen ook laadpalen voor elektrische auto’s. Oplevering staat gepland voor midden april 2020. Het project wordt gerealiseerd door Adamant Rooftop Energy Solar projects BV.

Naar overzicht