Glasvezelnet in Bloemendaal

Wij krijgen regelmatig vragen over de aanleg van glasvezel voor particulieren. De gemeente legt zelf geen glasvezelnet aan. Dat laten we over aan de vrije markt en de daarin gespecialiseerde aanbieders. Op dit moment zijn er verschillende initiatieven.

KPN en gemeente gaan samenwerken

KPN is van plan in Bloemendaal glasvezel naar alle woningen en bedrijven in bebouwd gebied aan te leggen. De gemeente en KPN gaan daarin samenwerken. Op dit moment wordt gewerkt aan de planning van de werkzaamheden voor de gemeente binnen de totale plannen voor de regio. Zodra hierover definitieve informatie beschikbaar is deelt KPN dit met inwoners.

Deltafiber

Deltafiber heeft in de eerste helft van 2021 een glasvezelnetwerk aangelegd in Overveen en Bloemendaal. De komende maanden worden de woningen aangesloten. Deltafiber sluit in Overveen en Bloemendaal alleen de woningen aan die een abonnement hebben afgesloten bij één van hun providers.

In Vogelenzang en Bennebroek legt Deltafiber in het derde kwartaal van 2021 het glasvezelnet aan. Deltafiber heeft hier de intentie alle woningen aan te sluiten. Dat is voor de woningeigenaar/bewoner geheel vrijblijvend en kosteloos. Pas als een abonnement wordt afgesloten worden kosten in rekening gebracht.

In het komende najaar onderzoekt Deltafiber de haalbaarheid van de aanleg van een glasvezelnet in Aerdenhout.

VodafoneZiggo

VodafoneZiggo heeft voor zover bij de gemeente bekend geen plannen om de bestaande coaxkabels naar de woningen te vervangen door glasvezel. De hoofdtracés van VodafoneZiggo zijn al glasvezel. De gemeente moet de aanleg van openbare telecommunicatienetwerken op grond van de Telecommunicatiewet gedogen. De gemeente kan dan ook geen aanbieders weren of aanbevelen. Evenmin kan de gemeente eisen stellen aan aanbieders over aan te sluiten woningen. Wij hebben geen voorkeur en we sluiten niet uit dat er meer dan één glasvezelnet wordt aangelegd.

Naar overzicht