Gemeenten Bloemendaal en Heemstede zorgen voor extra steun bij energiekosten

Om huishoudens die kampen met geldzorgen door hoge energielasten tegemoet te komen, hebben de gemeenten Bloemendaal en Heemstede een tijdelijke, lokale maatregel getroffen. Dit is een tijdelijke aanvulling op de bestaande regelingen voor energiekosten in 2022.

Steun aanvragen vóór 1 april

De tijdelijke lokale maatregel is voor huishoudens voor wie de andere regelingen om de energiekosten te verlagen – de energietoeslag en het Landelijk Noodfonds Energie – niet voldoende zijn geweest in 2022. De tijdelijke lokale maatregel bestaat uit geldsteun (bijzondere bijstand). Om in aanmerking te komen voor deze lokale noodmaatregel kijkt de gemeente onder andere. naar inkomen, spaargeld en eerder ontvangen vergoedingen. Details over de voorwaarden zijn te lezen op iasz.nl/energiekosten. De gemeente begrijpt dat de verschillende regelingen voor vragen zorgen. Inwoners kunnen per e-mail contact opnemen via info@iasz.nl om te controleren of ze in aanmerking komen voor de tijdelijke maatregel.

Landelijk Noodfonds Energie

De bestaande regelingen bestaan uit het landelijk Noodfonds Energie en de energietoeslag. Inwoners met een laag (midden)inkomen (maximaal 200 procent van het sociaal minimum) en hoge energiekosten kunnen vanaf 7 februari terecht bij het landelijke Noodfonds Energie. Het noodfonds betaalt voor huishoudens die in aanmerking komen, een deel van de energierekening over de periode oktober 2022 tot en met maart 2023. Aanvragen van de landelijke noodsteun kan tot en met 31 maart 2023. Meer informatie en aanvragen kan via noodfondsenergie.nl.

Energietoeslag 2023

Eind 2022 is het wetsvoorstel Energietoeslag 2023 bekendgemaakt. De verwachte invoering van deze wet is juni 2023. Gemeenten weten pas zeker aan wie ze de energietoeslag mogen betalen, als de wet gaat gelden. De gemeenten Bloemendaal en Heemstede geven geen voorschot op de energietoeslag 2023.

Lees op iasz.nl/energiekosten meer informatie over de verschillende regelingen en voorwaarden