Gemeentelijke subsidie voor restauratie monumentale folly Aerdenhout

De gemeente Bloemendaal is zuinig op monumentaal erfgoed. Daarom besloot het college eenmalig een subsidie van €12.000 toe te kennen voor de restauratie van een zeldzame monumentale folly. Het gaat om een verkleinde uitvoering van een Groningse boerderij op de Boekenroodeweg in Aerdenhout.

Deze folly is een bouwwerk uit de jaren 50 en valt daar mee in de wederopbouwperiode. De staat waarin de folly verkeerde, verslechterde de laatste jaren snel. In 2021 is het stuk grond waarop de folly staat in bezit gekomen van een nieuwe eigenaar. Deze eigenaar heeft met de gemeente uitgebreid gesproken over de mogelijkheden de folly te behouden.

Daarop kwam de eigenaar met een voorstel om de folly in 2023 te restaureren. Dit met een focus op de bouwkundige staat en het gebouw wind- en waterdicht te maken. In 2024 volgt een restauratie op esthetisch vlak, zodat het gemeentelijk monument weer in een goede staat verkeert. Daarna kan het monument met normaal onderhoud behouden blijven.

Wethouder Henk Wijkhuisen benadrukt de verantwoordelijkheid die we hebben om goed voor ons monumentale erfgoed te blijven zorgen. ‘Nadat jarenlang te weinig onderhoud is gedaan, wordt nu gelukkig verder verval voorkomen. Ook in de toekomst kunnen we van dit mooie bouwwerk genieten.’

Een folly is een niet-conventioneel gebouw of bouwwerk, dat uitsluitend een decoratief, kunstzinnig of ludiek doel dient.