Gemeente Bloemendaal kiest voor circulaire straatverlichting

Gemeente Bloemendaal koopt steeds meer circulair in. Dat geldt nu ook voor de straatverlichting.

In Bloemendaal-dorp en Aerdenhout worden de komende maanden 1200 oude armaturen en masten vervangen door circulair ingekochte straatverlichting. Deze zijn gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.  

Bloemendaal tekende in de zomer van 2018 een convenant waarmee de gemeente zichzelf tot doel stelt steeds meer circulair in te kopen. Circulariteit is erop gericht om producten significant minder belastend te maken voor de aarde. Wethouder Henk Wijkhuisen: “We eisen van leveranciers dat zij inzicht geven in de milieu-impact van hun producten. Dat het Bloemendaal lukt om circulariteit succesvol in een aanbesteding te krijgen is een prestatie om trots op te zijn”. 

Naast circulair is de nieuwe straatverlichting ook zuinig en bespaart 70% energie ten opzichte van de huidige verlichting. De opdracht voor het maken van de straatverlichting werd via een aanbesteding gewonnen door het Amsterdamse verlichtingsbedrijf Lightwell. Zij maken circulaire, duurzame verlichting en zetten mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in om de armaturen te produceren. 

Friso Kramer

De armaturen die op de lage masten komen te staan zijn ontworpen door de recent overleden vormgever Friso Kramer. Hij was vooral bekend vanwege zijn Revolt stoel. Ook het Friso Kramer LED armatuur dat in Bloemendaal geplaatst zal gaan worden is een bekend ontwerp van zijn hand. Het vervangen van de straatverlichting gebeurt voor en na de zomervakantie van 2019. 
 

Naar overzicht