Explosieven Opruimingsdienst Defensie vernietigt vliegtuigbommen op strand Bloemendaal

Op dinsdag 18 juni en woensdag 19 juni vernietigt de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) 3 vliegtuigbommen op het strand bij Bloemendaal aan Zee. De vliegtuigbommen wegen respectievelijk 50, 1.000 en 1.200 kg en werden gevonden in de omgeving van Schiphol. Pers is van harte welkom om de vernietiging van het grootste explosief bij te wonen op woensdag 19 juni vanaf 14.00 uur.

Duitse vliegtuigbommen
De vliegtuigbommen werden in september op een diepte van 4,5 tot 8 meter gevonden bij Rijsenhout. Het terrein werd afgezocht door een civiel opsporingsbedrijf in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer.
De EOD heeft de bommen geïdentificeerd als brisantbommen van Duitse afkomst. Na verschillende onderzoeken bleek dat de ontstekers van de bommen niet meer werkzaam zijn. De explosieven zijn stabiel en vormen hiermee geen veiligheidsrisico.
De vliegtuigbommen zijn respectievelijk 50 kg, 1000 kg en 1200 kg. Dit is een bijzondere vondst, aangezien er weinig bommen van deze grootte worden gevonden.

Vernietiging
De brisantbommen worden onder politiebegeleiding vervoerd in een vrachtwagen van de EOD . De ontstekers van de bommen zijn niet meer werkzaam.
In Bloemendaal aan Zee worden ze op 18 en 19 juni tot ontploffing gebracht. Om de ontploffing zo lokaal mogelijk te houden wordt een put van 3 meter diep gegraven. Daarop wordt 3000 m3 duinzand aangebracht. Tijdens de vernietiging is het luchtruim boven het gebied gesloten.

Naar overzicht