Borski-jaar in Bloemendaal van start met boekpresentatie ‘De Borski’s’

De familie Borski is van grote invloed geweest op de Bloemendaalse geschiedenis. Komend jaar staat de gemeente daar tijdens verschillende activiteiten bij stil. Als aftrap presenteert Jan Kees Kokke op vrijdag 13 mei zijn historische biografie ‘De Borski’s’.

In de historische biografie ‘De Borski’s’ brengt Jan Kees Kokke de levens van de Borski’s, de familie Van der Vliet en hun nazaten in beeld. De Amsterdamse families Borski en Van der Vliet waren sterk verwant aan elkaar. Met hun imposante landgoederen en enorme grondbezit heersten zij van generatie op generatie ruim anderhalve eeuw over Bloemendaal, Overveen, Elswout en Aerdenhout.

Burgemeester Elbert Roest neemt het eerste exemplaar van het boek in ontvangst: ‘Geen familie heeft zo sterk het huidige karakter van de gemeente Bloemendaal bepaald als de Borski’s en hun verwanten. Zonder hen hadden we nooit een nationaal park en de landgoederen, zoals die er nu liggen, gehad. Anderzijds is de familie niet onomstreden en wordt geassocieerd met het slavernijverleden, nepotisme en belastingontduiking. Het is aan ons om met de kennis van nu de waarde van deze geschiedenis te duiden en daar meer onderzoek naar te doen. Jan Kees Kokke heeft daaraan een waardevolle bijdrage geleverd.’