Alle Bloemendaalse basisscholen doen mee aan Raadslid in de klas

Raadslid in de klas

Vanaf maandag 10 september doen alle 16 Bloemendaalse basisscholen mee aan het project ‘Raadslid in de Klas’. Gemeenteraadsleden komen hierbij langs bij de groepen 5 tot en met 8 en vertellen in de klas op een luchtige manier over politiek. Vervolgens gaan de kinderen zelf aan de slag met het opzetten van een  verkiezingscampagne. In dit project leren de kinderen over democratie, kunnen ze zichzelf voordragen als kandidaat voor de leerlingenraad en vinden heuse verkiezingen plaats, met als slotstuk de installatie van de leerlingenraad door de (loco)burgemeester.

Waardevol

“Wat fantastisch dat alle basisscholen in Bloemendaal nu meedoen met de verkiezing van een leerlingenraad”, aldus raadslid en initiatiefnemer André Burger: “Het is heel waardevol voor kinderen. Ze leren hoe democratie werkt en hoe je invloed kunt uitoefenen door zelf initiatief te nemen”. 

Actiepunten

Leerlingen die zich kandidaat stellen voor de leerlingenraad gaan zelf campagne voeren op hun school. Ze stellen een aantal actiepunten op waarvan zij vinden dat deze goed zijn voor hun medeleerlingen. Deze presenteren ze in de raadzaal van het gemeentehuis of op school, waarna op elke school verkiezingen plaats vinden. Uit elke groep wordt één meisje en één jongen gekozen. Het project eindigt op elke school met de installatie van de leerlingenraad door de (loco)burgemeester.      

Ervaren en nieuwe leden

Op een aantal scholen is de zittingsduur van de leerlingenraad inmiddels twee jaar in plaats van één jaar en worden dus niet elk jaar in alle groepen verkiezingen gehouden. André Burger: “Op deze manier bestaat een leerlingenraad voor de helft uit ervaren leden en voor de helft uit nieuwe leden” 

 

Naar overzicht